Print Options:

Τάρτα Τατέν (Tarte Tatin)

Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 50 min Total Time: 1 hr 5 mins
Servings 6
Υλικά
  • 150 + 300 γρ. ζάχαρη
  • 12 μήλα Γκόλντεν
  • 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 300 ml νερό
  • 2 λοβοί βανίλιας
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • Μαρμελάδα μήλο ή βερίκοκο για το άλειμμα
Εκτέλεση
  1. Ανοίγω το φύλλο σφολιάτας επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ επάνω του μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω στην περιφέρεια της φόρμας ώστε να δημιουργήσω ένα στρογγυλό φύλλο σφολιάτας, ακριβώς στην διάμετρο της φόρμας. Τρυπάω τη σφολιάτα με ένα πηρούνι, διάσπαρτα και την αφήνω στην άκρη.

  2. Βάζω τα 150 γρ. ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει μια χρυσοκόκκινη καραμέλα. Αδειάζω την καραμέλα στη φόρμα και την αφήνω στην άκρη.

  3. Καθαρίζω τα μήλα από τη φλούδα τους, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τους πυρήνες. Βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, τους σπόρους από τις βανίλιες, τα 300 γρ. ζάχαρη και το νερό και βράζω μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Ρίχνω τα μήλα σε 2-3 δόσεις στην κατσαρόλα και τα ποσάρω για 10 λεπτά την κάθε δόση. Βγάζω τα μήλα σε ένα πιάτο και τα αφήνω να κρυώσουν.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Τοποθετώ τα μήλα «όρθια» μέσα στη φόρμα με την καραμέλα (έχει σκληρύνει αρκετά) και καλύπτω με το φύλλο σφολιάτας. Πιέζω τις άκρες της σφολιάτας για να «αγκαλιάσουν» τα μήλα και ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά.

  5. Βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει και αναποδογυρίζω σε πιατέλα. Ιδανικά, σερβίρω με παγωτό βανίλια ή χτυπημένη σαντιγί.

Note

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σφολιάτα με δικό σας ζυμαράκι. Τρίψτε 150 γρ. παγωμένο βούτυρο, 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι αλάτι με τα χέρια σας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέστε 100 ml νερό και ζυμώστε τα σε ενιαία ζύμη. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σας ευχαριστώ!