Print Options:

Ταρτάκια με κρέμα και κυδώνια

Ταρτάκια με κρέμα και κυδώνια
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 40 mins Total Time: 1 hr
Cooking Temp 180  °C
Servings 8
Υλικά
  • 8 φύλλα κρούστας, ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Λίγο πετιμέζι
  • Φιλέ αμυγδάλου, για το πασπάλισμα
  • Ζάχαρη καστανή, για το πασπάλισμα
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
  • Για την κρέμα
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κρόκο αυγού
  • Για τα κυδώνια
  • 2 κυδώνια
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Εκτέλεση
    Για τα κυδώνια
  1. Καθαρίζω τα κυδώνια από τη φλοίδα τους και αφαιρώ τους πυρήνες. Τα κόβω σε λεπτά φετάκια και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού. Βάζω ένα μεγάλο τηγάνι σε δύνατη φωτιά και ρίχνω το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνω τις φέτες των κυδωνιών και την αρμπαρόριζα και τις σοτάρω ανακινώντας το τηγάνι, για 8-10 λεπτά. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη και ανακινώ μέχρι να λιώσει και να καραμελώσουν. Πασπαλίζω με την κανέλα και τα αφήνω να κρυώσουν.

  2. Για τα ταρτάκια
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά της κρέμας και την αφήνω στην άκρη.

  4. Απλώνω το πρώτο φύλλο κρούστας στον πάγκο της κουζίνας και το αλείφω με λιωμένο βούτυρο. Κόβω το φύλλο στη μέση και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας 4 παραλληλόγραμμα μικρότερα φύλλα. Βάζω τα 2 μικρά παραλληλόγραμμα το ένα επάνω στο άλλο σταυρωτά και τα άλλα δύο διαγώνια ώστε να σχηματιστεί ένα κυκλικό σχήμα. Απλώνω μια ποσότητα κρέμας στο κέντρο και μοιράζω λίγα καραμελωμένα κυδώνια.

  5. Τυλίγω τις άκρες των φύλλων δημιουργώντας ένα στεφανάκι γύρω από την κρέμα και μεταφέρω το ταρτάκι στη λαμαρίνα. Συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με τα υπόλοιπα υλικά.

  6. Ταρτάκια με κρέμα και κυδώνια

    Πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου, καστανή ζάχαρη και λίγο πετιμέζι και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
    Σερβίρω, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Σας ευχαριστώ!