Print Options:

Τάρτα με βανίλιες

Τάρτα με βανίλιες
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 mins Cook Time: 50 mins Total Time: 1 hr 5 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 8
Υλικά
    Για τη βάση
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (σκόνη)
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. βανίλιες
  • 500 ml γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το κραμπλ
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα
  • Για το σερβίρισμα
  • Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Ρίχνω το αυγό και το βούτυρο και δουλεύω με τα χέρια μου (ή με το μίξερ) μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια απαλή ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστώ.

  2. Για την κρέμα
  3. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύω για να διαλυθεί. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το τυρί κρέμα και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.

  4. Για το κραμπλ
  5. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και δουλεύω με τα δάχτυλά μου μέχρι να ενωθούν σε χοντρά ψίχουλα.

  6. Συναρμολόγηση
  7. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C, αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Πλένω και σκουπίζω τις βανίλιες και τις κόβω σε σκελίδες.

  8. Τάρτα με βανίλιες

    Βάζω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά φύλλα και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Με ένα τσέρκι ή ένα πιάτο διαμέτρου 30 εκ. και κόβω ένα στρογγυλό δίσκο. Μεταφέρω το δίσκο ζύμης στη φόρμα, φροντίζοντας να εφάπτετε στη βάση και τα τοιχώματα. Τρυπάω διάσπαρτα με ένα πηρούνι και αδειάζω την κρέμα. Ισιώνω καλά την επιφάνεια και στρώνω τα φετάκια από τις βανίλιες. Καλύπτω με τα ψίχουλα του κραμπλ, πασπαλίζω με λίγη κανέλα και ψήνω στο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Ξεφορμάρω την τάρτα και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Σας ευχαριστώ!