Print Options:

Τάρτα πορτοκάλι με κρέμα βανίλια και τραγανό κραμπλ

Cooking Method
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 30 30 mins Total Time: 50 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 8
Υλικά
    Για τη βάση
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 50 ml σπορέλαιο
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για την κρέμα πορτοκαλιού
  • 500 ml χυμό πορτοκάλι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • Για την κρέμα βανίλιας
  • 500 ml γάλα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 βανίλιες
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το σπορέλαιο και το βούτυρο. Ρίχνω το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σε δύο δόσεις και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, ελαφρώς λαδωμένη ζύμη. Κόβω ένα κομμάτι από τη ζύμη (περίπου το 1/3 της ποσότητας) το τυλίγω σε μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη.

  2. Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και βάζω εκεί την υπόλοιπη ζύμη. Πιέζω με τα χέρια μου για να καλύψω την βάση και τα πλαϊνά της φόρμας (περίπου λίγο πάνω από τη μέση του ύψους τους) και αφήνω την φόρμα στην άκρη.

  3. Για την κρέμα πορτοκάλι
  4. Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να δέσει.

  5. Για την κρέμα βανίλιας
  6. Κάνω ακριβώς την ίδια διαδικασία όπως και με την κρέμα πορτοκάλι.

  7. Για την τάρτα
  8. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ελαφρά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. και στρώνω τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.

  9. Βάζω τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγω σε λεπτό φύλλο μεγαλύτερο από την διάμετρο της φόρμας (υπολογίζω και τα πλαϊνά). Μεταφέρω τη ζύμη στη φόρμα και με τα χέρια μου ισιώνω τη βάση και τα τοιχώματα.

  10. Παίρνω 1-2 γεμάτες κουταλιές από την κρέμα βανίλιας και τις βάζω στο κέντρο της φόρμας. Πιέζω ελαφρά και βάζω 2 γεμάτες κουταλιές κρέμα πορτοκάλι πάνω από την κρέμα βανίλιας. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας τις κρέμες εναλλάξ την μια επάνω στην άλλη (όπως κάνω και με την τεχνική για το ζέβρα κέικ). Αφού τελειώσουν οι δύο κρέμες, χτυπάω για λίγο τη φόρμα στον πάγκο της κουζίνας για να απλώσουν ελαφρά.

  11. Βγάζω το κομμάτι της ζύμης που έχω αφήσει στην κατάψυξη και την τρίβω με το χοντρό του τρίφτη επάνω από τις κρέμες.

  12. Ψήνω την πίτα στους 180°C αερόθερμο για 25-30 λεπτά. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 20 λεπτά. Ξεφορμάρω και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Keywords: τάρτα, κρέμα βανίλια, κρέμα πορτοκάλι, κραμπλ, εύκολο, γρήγορο,

Σας ευχαριστώ!