Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τάρτα με ντοματίνια και γραβιέρα Κρήτης

Τάρτα με ντοματίνια και γραβιέρα Κρήτης
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1½ κιλό ντοματίνια, αρκετά μεγάλα (ή απλές ντομάτες μικρού μεγέθους)
  • λίγο ξερό θυμάρι
  • λίγη ξερή ρίγανη
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες
  • Τα φυλλαράκια από ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη (θα τα βρείτε σε φυτώρια και καλά μανάβικα και σούπερ μάρκετ)
  • 5 - 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. καλή γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 250 γρ. έτοιμη ζύμη σφολιάτα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε λεπτότατες φέτες σαν φλούδες, με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο θυμάρι
  • λίγη Πικάντικη Σος Ντομάτας*
Εκτέλεση
  1. Πλένω τα ντοματίνια (ή τις ντομάτες), τα σκουπίζω καλά και τα κόβω στη μέση. Τα στύβω ελαφρά για να φύγουν τα σπόρια και τα πολλά υγρά τους, τα αλατοπιπερώνω, τα πασπαλίζω με θυμάρι και ρίγανη και τα αφήνω αναποδογυρισμένα σε ένα μεγάλο κομμάτι απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220ºC. Λαδώνω καλά μια μεγάλη φόρμα για τάρτες, με διάμετρο 28 - 30 εκ. (ή ένα στρογγυλό ταψάκι ίδιας διαμέτρου) και βάζω εκεί σε μονή στρώση τα κομμένα ντοματίνια, στριμωχτά το ένα στο άλλο, με το καμπυλωτό μέρος προς τα κάτω.

  3. Από πάνω σκορπίζω την κάππαρη, τις λιαστές ντομάτες και τα φυλλαράκια της φρέσκιας ρίγανης. Περιχύνω με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα.

  4. Σκεπάζω τα υλικά με το φύλλο της σφολιάτας και στριμώχνω προσεκτικά τις άκρες προς τα κάτω, στα τοιχώματα του σκεύους για να καλύψει το φύλλο καλά τα υλικά. Τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι (για να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο ώστε να μην φουσκώσει το φύλλο και σχιστεί) και βάζω τη φόρμα (ή το ταψί) στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνω για 10 λεπτά.

  5. Μετά, χαμηώνω τη θερμοκρασία στους 180ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, αφήνω την τάρτα να κρυώσει και να γίνει χλιαρή και την αναποδογυρίζω σε μια μεγάλη πιατέλα, ώστε η γέμιση να βρεθεί προς τα πάνω και η ζύμη κάτω.

  6. Σκορπίζω στην τάρτα τα υλικά για το σερβίρισμα και περιχύνω με την πικάντικη σος ντομάτας. Σερβίρω αμέσως.

Note

Πώς φτιάχνω την πικάντικη σος ντομάτας: Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρω 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου και τη σοτάρω για άλλο
1/2 λεπτό. Προσθέτω 1 κιλό ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες ώριμες ντομάτες, 1 καυτερή πιπερίτσα (τριμμένη αν είναι ξερή, ψιλοκομμένη αν είναι φρέσκια), 1 κουταλάκι ζάχαρη και αλατοπίπερο. Σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά, την πολτοποιώ στο μπλέντερ, προσθέτω 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος και χτυπάω λίγο ακόμα για να φτιάξω μια λεία σάλτσα. Την αρωματίζω με ξερή ρίγανη και ξερό θυμάρι και ελέγχω μήπως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμα αλατοπίπερο.

Keywords: ταρτα ντοματινια γραβιερα κρητης

Σας ευχαριστώ!