Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τάρτα μπολονέζ με γιαουρτόκρεμα και πικάντικη σάλτσα κόκκινων φρούτων

Τάρτα μπολονέζ με γιαουρτόκρεμα και πικάντικη σάλτσα κόκκινων φρούτων
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 45 λεπ Total Time: 2 ώρες
Servings 6
Υλικά
    Για τη βάση
  • 1 δόση ζύμη μπριζέ
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • Για τη γέμιση
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο βιολογικό καρότο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη πικάντικη γραβιέρα Κρήτης
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γιαουρτόκρεμα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
  • Για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων
  • 300 γρ. ανάμεικτα κόκκινα φρούτα, κατεψυγμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 - 3 σταγόνες Ταμπάσκο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Λαδώνω ελαφρά ένα τετράγωνο και βαθύ ταψάκι με πλευρά 20 - 22 εκ. περίπου ή μια στρογγυλή ταριέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. Στρώνω με προσοχή το φύλλο ζύμης, εφαρμόζοντάς το καλά στις γωνίες του ταψιού και στα τοιχώματα. Τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 45 λεπτά.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να αλλάξει όλος χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτω το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, πασπαλίζω με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά.Τέλος, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 - 12 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει για λίγο, προσθέτω τη φέτα, τη γραβιέρα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά.

  4. Για τη γιαουρτόκρεμα
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά και αφήνω στην άκρη.

  6. Για την τάρτα
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Βγάζω το ταψάκι με τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και σκορπίζω την τριμμένη φρυγανιά σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Η φρυγανιά προστατεύει τη ζύμη από τα υγρά της γέμισης για να μην λασπώσει. Γεμίζω τη βάση με το μείγμα του κιμά και τον καλύπτω με τη γιαουρτόκρεμα, την οποία ισιώνω καλά με ένα κουτάλι.

  8. Ψήνω την τάρτα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και η επικάλυψη να αποκτήσει μια χρυσαφένια και γυαλιστερή κρούστα.

  9. Για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων
  10. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
    Σερβίρω την τάρτα χλιαρή και συνοδεύω κάθε μερίδα με λίγη από τη σάλτσα.

Keywords: ταρτα μπολονεζ με γιαουρτοκρεμα πικαντικη σαλτσα κοκκινων φρουτων

Σας ευχαριστώ!