Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τάρτα με ακτινίδια

Τάρτα με ακτινίδια
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 6 κουτ. σούπας παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 4 φλιτζάνια τυρί ρικότα (θα το βρείτε συσκευασμένο σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (θα τη βρείτε συσκευασμένη στα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς)
  • 6 ώριμα ακτινίδια, ξεφλουδισμένα
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη και προσθέτω τη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνω και τα κυβάκια του βουτύρου και με τα δάχτυλά μου τα τρίβω στο μείγμα του αλευριού, μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν με το αλεύρι σε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα ή με ψιλοτριμμένο τυρί. Η διαδικασία απαιτεί σχετικά γρήγορες κινήσεις και καλό είναι να μην διαρκέσει πάνω από 7 - 8 λεπτά για να μην λιώσει το βούτυρο από τη ζέστη των χεριών μου, αλλά να τριφτεί όσο είναι ακόμη κρύο. Προσθέτω τον κρόκο και το γάλα και ζυμώνω το μείγμα μέχρι να φτιάξω μια ζύμη σχετικά σφικτή (όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μίξερ πάγκου: ρίχνω εξαρχής όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο και τα χτυπάω με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες).

  2. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.

  3. Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 22 - 24 εκ. ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι με την ίδια διάμετρο, κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα.

  4. Βάζω τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγω σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 26 εκ. και πάχος 1/2 εκ. Τη στρώνω στη βουτυρωμένη φόρμα και την τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.

  5. Για τη γέμιση
  6. Χτυπάω με το μίξερ τη ρικότα με την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και σχετικά αφράτο. Τέλος, ρίχνω την τριμμένη καρύδα και ανακατεύω με μια μαρίζ.

  7. Για την τάρτα
  8. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αδειάζω το μείγμα της γέμισης στη ζύμη και ισιώνω την επιφάνεια. Βάζω τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω την τάρτα για 1 ώρα.

  9. Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Στη συνέχει τη σκεπάζω καλά με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες μέχρι η κρέμα να σφίξει καλά.

  10. Ξεφλουδίζω τα ακτινίδια, τα κόβω σε φέτες πάχους ½ εκ. και μετά κόβω κάθε φέτα στη μέση, σαν μισοφέγγαρο. Στρώνω τα «μισοφέγγαρα» με ωραίο τρόπο στην επιφάνεια της τάρτας. Σε ένα μπολάκι χτυπάω καλά με το πιρούνι το μέλι με το χυμό λεμονιού και με ένα πινελάκι αλείφω τα ακτινίδια με το μείγμα. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: ταρτα με ακτινιδια

Σας ευχαριστώ!