Καθαρίζω τα φιλέτα από τυχόν εξωτερικό λίπος. Τα πλένω, τα σκουπίζω πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν τελείως, τα αλατοπιπερώνω και από τις δύο πλευρές και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
Βάζω να ζεσταθεί ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς καμία λιπαρή ουσία, και περιμένω να κάψει καλά στην πιο δυνατή φωτιά. Όταν το τηγάνι κάψει τόσο που σχεδόν να αχνίζει ρίχνω το ελαιόλαδο και βάζω αμέσως τα φιλέτα, τα οποία απλώνω στον πάτο του τηγανιού σε μονή στρώση.
Χαμηλώνω ελάχιστα τη φωτιά και αφήνω τα φιλέτα να ψηθούν χωρίς να τα γυρίσω καθόλου, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι η κάτω πλευρά τους να ροδίσει καλά. Με προσοχή τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα ψήνω για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και αυτή η πλευρά τους. Στο διάστημα αυτό θα έχουν ροδοκοκκινίσει όμορφα στο εξωτερικό τους, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένα μεν, αλλά αφράτα και ζουμερά.
Τα μεταφέρω σε μια πιατέλα, τα αφήνω εκεί για 2 λεπτά και τότε κόβω ένα φιλέτο στη μέση για να δω αν ψήθηκε σωστά: η σάρκα πρέπει να είναι ολόλευκη και να δείχνει ζουμερή. Αν έχει έστω και λίγο ροζέ ή κοκκινωπό χρώμα σε κάποια σημεία, συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 1 - 2 λεπτά.
Ρίχνω το λάδι στο τηγάνι που ετοίμασα τα φιλέτα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σοτάρω για 1 λεπτό και ανεβάζω τη θερμοκρασία. Σβήνω με το κρασί, αφήνω για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξύνω τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στο κρασί.
Προσθέτω τις ντομάτες, την κάπαρη και το σκόρδο και μαγειρεύω για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα.
Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
Μοιράζω τα φιλέτα σε πιάτα, περιχύνω με τη σάλτσα και σερβίρω αμέσως. Συνοδεύω, αν θέλω με μια σαλάτα εποχής.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα πιάτο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής ποιότητας πρωτεΐνες, το οποίο συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση. Επιπλέον, περιλαμβάνονται βιταμίνες της ομάδας Β που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία και το νευρικό σύστημα. Τα συστατικά και τα μυρωδικά που περιλαμβάνονται στη συνταγή παρέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και αιθέριων ελαίων. Είναι αυτονόητο ότι με τον τρόπο αυτό επαυξάνεται η περιεκτικότητα της συνταγής σε συνολική αντιοξειδωτική ισχύ (ORAC). Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, αποτελεί ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ταυτόχρονα παρέχεται σημαντική προστασία στην καρδιά και στα αγγεία. Ταυτόχρονα, το αγελαδινό βούτυρο παρέχει πλουσιοπάροχα βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α που περιέχεται σε 100 γραμμάρια βουτύρου περιλαμβάνει το 75% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού, δηλαδή περιέχει 687 μικρογραμμάρια. Επιπρόσθετα, στο βούτυρο περιλαμβάνονται βιταμίνες Ε, Κ και D. Το σύνολο των ουσιών αυτών προσφέρουν σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες που είναι ωφέλιμες για το ανθρώπινο σώμα.
Σας ευχαριστώ!