Print Options:

Σπανακοτυρόπιτα με λαζάνια

Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 15 15 mins Cook Time: 45 45 mins Total Time: 1 hr
Cooking Temp 180  °C
Servings 8
Υλικά
  • 500 γρ. λαζάνια με αυγό, ΗΛΙΟΣ
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Για τη γέμιση
  • 700 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο –θα χρειαστείτε περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), πλυμένο, στεγνό και ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια πράσα, μαζί με το πράσινο μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα, πικάντικη, βαρελίσια, θρυμματισμένη
  • 1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 300 ml γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο. Τα τρίβω με τα χέρια μου για 1 λεπτό, για να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Δεν τα στύβω γιατί τα ζουμάκια τους τα χρειάζομαι.
    Προσθέτω τη φέτα, τον άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  2. Για την πίτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Αλείφω με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα παραλληλόγραμμο ταψί 22x33 εκ. και καλύπτω τη βάση με λαζάνια. Απλώνω μια δόση από το μείγμα με το σπανάκι. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλα τα υλικά.

  4. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζω το μείγμα επάνω στην πίτα, πασπαλίζω με το σουσάμι και ανακινώ λίγο το ταψί.
    Ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Keywords: σπανακοτυρόπιτα, σπανάκι, φέτα, λαζάνια, πράσο, άνηθος,

Σας ευχαριστώ!