Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σπανακοπιτάκια με γραβιέρα Νάξου

Σπανακοπιτάκια με γραβιέρα Νάξου
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 20 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 30
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250-270 ml νερό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση*
  • 1 συσκευασία σπανάκι, Μπάρμπα Στάθης, 1kg
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα πιτάκια
  • νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη σαλάτα
  • 1 συσκευασία σαλάτα Ιταλική Μπάρμπα Στάθης από διαλεχτά λαχανικά, ρόκα, μαρούλι σγουρό κόκκινο & πράσινο
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμμύδι, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Ρίχνω σε μια λεκάνη το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο νερό ζυμώνοντας καλά μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική σαν τη ζύμη του ψωμιού. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

    *Εναλλακτικά του χειροποίητου φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία καταψυγμένο χωριάτικο φύλλο 700γρ, αφού πρώτα το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το σπανάκι απευθείας από την κατάψυξη, αλατοπιπερώνω και το αφήνω να σοταριστεί και να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Προσθέτω τα τυριά, τον άνηθο και το αυγό και ανακατεύω καλά.

  4. Για τα πιτάκια
  5. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθω σε μπάλες. Πασπαλίζω το τραπέζι που με λίγο νισεστέ και βάζω μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με τον πλάστη βέργα ανοίγω σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορώ. Κατά διαστήματα, πασπαλίζω με νισεστέ για να μη κολλάει το φύλλο μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό πάχος.

  6. Ραντίζω περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 25 εκ. και πλάτους 10εκ. Βάζω στην άκρη κάθε λωρίδας 1 μεγάλη κουταλιά γέμισης και διπλώνω σε τρίγωνα. Αφήνω τα τρίγωνα στην άκρη και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

  7. Aραδιάζω τα πιτάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  8. Για τη σαλάτα
  9. Σπανακοπιτάκια με γραβιέρα Νάξου

    Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Βάζω τη σαλάτα, από τριπλοπλυμμένα και έτοιμα για κατανάλωση λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη ντομάτα και περιχύνω την βινεγκρέτ.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Τα σπανακοπιτάκια αποτελούν ιδανική θρεπτική πρόταση για ένα πλήρες πρωινό, σνακ ή ακόμα και κυρίως γεύμα. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ και αποτελεί πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική του δράση. Η γραβιέρα, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, προσφέρει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών. Η σαλάτα σε συνδυασμό με τα σπανακοπιτάκια εκτοξεύουν τη διατροφική αξία της παραπάνω πρότασης.  Η ρόκα περιέχει τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως επίσης και το μαρούλι. Τέλος, το μαρούλι προσφέρει επιπλέον βιταμίνη Α, Κ και C.

Keywords: σπανακοπιτάκια γραβιέρα νάξου

Σας ευχαριστώ!