Ρίχνω σε μια λεκάνη το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο νερό ζυμώνοντας καλά μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική σαν τη ζύμη του ψωμιού. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
*Εναλλακτικά του χειροποίητου φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία καταψυγμένο χωριάτικο φύλλο 700γρ, αφού πρώτα το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το σπανάκι απευθείας από την κατάψυξη, αλατοπιπερώνω και το αφήνω να σοταριστεί και να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Προσθέτω τα τυριά, τον άνηθο και το αυγό και ανακατεύω καλά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθω σε μπάλες. Πασπαλίζω το τραπέζι που με λίγο νισεστέ και βάζω μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με τον πλάστη βέργα ανοίγω σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορώ. Κατά διαστήματα, πασπαλίζω με νισεστέ για να μη κολλάει το φύλλο μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό πάχος.
Ραντίζω περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 25 εκ. και πλάτους 10εκ. Βάζω στην άκρη κάθε λωρίδας 1 μεγάλη κουταλιά γέμισης και διπλώνω σε τρίγωνα. Αφήνω τα τρίγωνα στην άκρη και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Aραδιάζω τα πιτάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Βάζω τη σαλάτα, από τριπλοπλυμμένα και έτοιμα για κατανάλωση λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη ντομάτα και περιχύνω την βινεγκρέτ.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Τα σπανακοπιτάκια αποτελούν ιδανική θρεπτική πρόταση για ένα πλήρες πρωινό, σνακ ή ακόμα και κυρίως γεύμα. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ και αποτελεί πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική του δράση. Η γραβιέρα, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, προσφέρει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών. Η σαλάτα σε συνδυασμό με τα σπανακοπιτάκια εκτοξεύουν τη διατροφική αξία της παραπάνω πρότασης. Η ρόκα περιέχει τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως επίσης και το μαρούλι. Τέλος, το μαρούλι προσφέρει επιπλέον βιταμίνη Α, Κ και C.
Σας ευχαριστώ!