Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

σπανακοπιτάκια με γραβιέρα νάξου

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 56 λεπτά.
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Τα σπανακοπιτάκια αποτελούν ιδανική θρεπτική πρόταση για ένα πλήρες πρωινό, σνακ ή ακόμα και κυρίως γεύμα. Η αγαπημένη μας Ντίνα Νικολάου μας προτείνει πεντανόστιμα σπανακοπιτάκια με γραβιέρα για να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ και αποτελεί πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική του δράση. Η γραβιέρα, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση της, προσφέρει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών. Η σαλάτα σε συνδυασμό με τα σπανακοπιτάκια εκτοξεύουν τη διατροφική αξία της παραπάνω πρότασης. Η ρόκα περιέχει τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως επίσης και το μαρούλι. Τέλος, το μαρούλι προσφέρει επιπλέον βιταμίνη Α, Κ και C.
Υλικά
    Για το φύλλο*
    για τη γέμιση
    1 συσκευασία σπανάκι, Μπάρμπα Στάθης, 1kg
    για τα πιτάκια
    για τη σαλάτα
    1 συσκευασία σαλάτα Ιταλική Μπάρμπα Στάθης από διαλεχτά λαχανικά, ρόκα, μαρούλι σγουρό κόκκινο &amp
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml νερό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • πράσινο
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμμύδι, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • <span class="ingredient_quantity" data-original="*Εναλλακτικά" data-recipe="35569">*Εναλλακτικά του χειροποίητου φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία καταψυγμένο χωριάτικο φύλλο 700γρ, αφού πρώτα το αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Οδηγίες
    Για τη ζύμη:
  1. blank Ρίχνω σε μια λεκάνη το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο νερό ζυμώνοντας καλά μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική σαν τη ζύμη του ψωμιού. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  2. Για τη γέμιση:
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι ή <a href=|https://www.barbastathis.com/el/apla_laxanika/kremmudi_psilokommeno.html| target=|_blank| rel=|noopener noreferrer|>200γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, Μπάρμπα Στάθης
    </a> και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω το <a href=|https://www.barbastathis.com/el/apla_laxanika/spanaki_se_filla.html| target=|_blank| rel=|noopener noreferrer|>σπανάκι Μπάρμπα Στάθης
  3. blank απευθείας από την κατάψυξη, αλατοπιπερώνω και το αφήνω να σοταριστεί και να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Προσθέτω τα τυριά, τον άνηθο και το αυγό και ανακατεύω καλά.
  4. Για τα πιτάκια:
  5. blank Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 κομμάτια και πλάθω σε μπάλες. Πασπαλίζω το τραπέζι που με λίγο νισεστέ και βάζω μια μπάλα ζύμης στο κέντρο. Με τον πλάστη βέργα ανοίγω σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορώ. Κατά διαστήματα, πασπαλίζω με νισεστέ για να μη κολλάει το φύλλο μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό πάχος.
  6. blankΡαντίζω περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 25 εκ. και πλάτους 10εκ. Βάζω στην άκρη κάθε λωρίδας 1 μεγάλη κουταλιά γέμισης και διπλώνω σε τρίγωνα. Αφήνω τα τρίγωνα στην άκρη και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  7. blankAραδιάζω τα πιτάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Για τη σαλάτα:
    Σε ένα μπολ ανακατεύω το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μουστάρδα, τη σκόνη κρεμμυδιού, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Βάζω την <a href=|https://www.barbastathis.com/el/freskes_salates1/italiki.html| target=|_blank| rel=|noopener noreferrer|>Ιταλική σαλάτα
  9. blank, από τριπλοπλυμμένα και έτοιμα για κατανάλωση λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω τη ντομάτα και περιχύνω την βινεγκρέτ.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: σπανακοπιτάκια γραβιέρα νάξου

Σας ευχαριστώ!