Πλένω καλά την μελιτζάνα και την κόβω σε μέτριους κύβους. Αλατίζω με μπόλικο αλάτι και αφήνω τη μελιτζάνα για μισή ώρα να βγάλει την πικρίλα της. Ξεπλένω καλά με κρύο νερό και στίβω να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται.
Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό, αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίχνω τα σπαγγέτι και τα αφήνω να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (υπολογίζω ότι στο τηγάνι θα πρέπει να χωράνε και τα ζυμαρικά) βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τις μελιτζάνες και τηγανίζω ελαφρά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και της αφήνω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Ρίχνω στο τηγάνι το μπούκοβο και σοτάρω για 1 λεπτό. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθίνει. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνω τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.
Με μια μακριά τσιμπίδα, πιάνω τα σπαγγέτι και τα φέρνω στο τηγάνι. Μαζί θα παρασύρουν και νερό από το βράσιμο το οποίο θα βοηθήσει να δέσουν με τη σάλτσα. Ανακατεύω καλά και αφήνω τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα για 1 λεπτό.
Σερβίρω σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζω με φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Σας ευχαριστώ!