Print Options:

Σπαγγέτι μπολονέζ… αυθεντικό ιταλικό

Σπαγγέτι μπολονέζ… αυθεντικό ιταλικό
Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 2 hrs Total Time: 2 hrs 20 mins
Servings 6
Υλικά
  • 500 γρ. σπαγγέτι Νο 6, ΗΛΙΟΣ
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 130 γρ. πανσέτα (ή λαρδί), κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ελιά ή σπάλα)
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 250 ml ζωμό κρέατος
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Παρμεζάνα τριμμένη, για το σερβίρισμα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο, αλατίζω και σοτάρω για 5 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά.

  2. Προσθέτω την πανσέτα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Προσθέτω τον κιμά και τον σοτάρω, σπάζοντάς τον με ξύλινο κουτάλα. Αφού ροδίσει και εξατμιστούν τα υγρά του.

  3. Σβήνω με το κρασί και «ξύνω» τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα «καμένα» κομμάτια του κιμά. Μαγειρεύω για 2-3 λεπτά και προσθέτω το γάλα, τα ντοματάκια (τα οποία σπάω με την κουτάλα, σε χοντρά κομμάτια), το ζωμό, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
    Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και χαμηλώνω πολύ τη φωτιά. Αφήνω τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 2 ώρες.

  4. Σπαγγέτι μπολονέζ… αυθεντικό ιταλικό

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τα σπαγγέτι και τα βράζω al dente. Τα σουρώνω και τα μοιράζω στα πιάτα. Μοιράζω την σάλτσα μπολονέζ και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σας ευχαριστώ!