Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σπαγγέτι φούρνου με τόνο, βούτυρο και μοτσαρέλα

Σπαγγέτι φούρνου
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 12 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 28 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ:Μια πολύ γευστική συνταγή  της αγαπημένης μας Ντίνας με υψηλότατη διατροφική αξία! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκτός από πιάτο υψηλής αντιοξειδωτικής ισχύος (ORAC) και ως αφροδισιακό, αφού περιλαμβάνει άφθονη βιταμίνη Ε & ψευδάργυρο, ο οποίος είναι αναγκαίος για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών. Παρόντα και τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά που περιλαμβάνονται στον τόνο με τις θαυμάσιες θρεπτικές ιδιότητες τους. Η παρουσία του βουτύρου στη συνταγή την αποθεώνει διατροφικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D,  σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για γερά οστά. Ο συνδυασμός του ασβεστίου με τη βιταμίνη D εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού, που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη αυτή τη χρονική περίοδο κινδύνου από τον κορωνoϊό.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γραμμάρια σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 60 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο (Η Ντίνα συνιστά βούτυρο Lurpak. Χρησιμοποιήστε λίγο ξεχωριστά για το σκεύος)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδου (κομμένες στη μέση)
  • 0.5 τενεκεδάκια κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (αποφλοιωμένα, μαζί με το χυμό τους, τα οποία θα ψιλοκόψετε)
  • 1 κουταλιά του τσαγιού πετιμέζι
  • 200 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στη μέση  
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
  • 200 γραμμάρια τόνο κονσέρβας σε νερό (καλά στραγγισμένο)
  • 100 γραμμάρια μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. Βράζω τα ζυμαρικά

    Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

  2. Βράζω το μείγμα

    Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας, μαζί με το χυμό τους και, όταν το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Προσθέτω το πετιμέζι, νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Στραγγίζω καλά τα ζυμαρικά, τα ρίχνω στη σάλτσα και ανακατεύω καλά.

  3. Σοτάρω

    Στο μεταξύ, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν (ιδιαίτερα το σκόρδο γιατί πικρίζει). 

  4. Βάζω τα ζυμαρικά στο φούρνο

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αδειάζω τα ζυμαρικά σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο σκεύος και σκορπίζω τα κομμένα ντοματίνια, τα φύλλα του βασιλικού και τον τόνο. 

  5. Σερβίρω

    Πασπαλίζω με τη μοτσαρέλα και ψήνω για 10-12 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: σπαγγέτι φούρνου, μακαρόνια με τόνο, μοτσαρέλα, εύκολο

Σας ευχαριστώ!