Print Options:

Σουτζουκάκια κοτόπουλου με ελιές

Σουτζουκάκια κοτόπουλου με ελιές
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 30 mins Total Time: 50 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 4
Υλικά
    Για τα σουτζουκάκια
  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, κατά προτίμηση στήθος + μπούτι
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 ml σαμιώτικο γλυκό κρασί
  • 3 φέτες χωριάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
  • 1 ασπράδι αυγού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντομάτα περαστή στο μύλο, ΚΥΚΝΟΣ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, ΚΥΚΝΟΣ
  • 80 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. πράσινες ελιές Καλαμών
  • 80 ml πετιμέζι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σαμιώτικο γλυκό κρασί
Εκτέλεση
    Για τα σουτζουκάκια
  1. Βάζω σε ένα μπολ το χωριάτικο ψωμί, το περιχύνω με το γλυκό κρασί και το «σπάω» με τα χέρια μου για να γίνει σαν ψίχουλα. Ρίχνω τον κιμά, το κύμινο, το ασπράδι αυγού, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

  2. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Πλάθω σουτζουκάκια ελαφρώς μεγάλα, με βάρος περίπου 30 γρ. και τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνω για 20 λεπτά.

  3. Για τη σάλτσα
  4. Σουτζουκάκια κοτόπουλου με ελιές

    Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και πασπαλίζω με το κύμινο. Σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθίνει. Προσθέτω το σκόρδο και τον πελτέ και τα καβουρδίζω για 1-2 λεπτά. Σβήνω με λίγο γλυκό κρασί, προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 5 λεπτά. Προσθέτω το πετιμέζι, βυθίζω τα σουτζουκάκια και τα αφήνω όλα μαζί να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Σας ευχαριστώ!