Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σουτζουκάκια φούρνου μερακλήδικα

Σουτζουκάκια φούρνου μερακλήδικα
<!-- [lt_recipe name="ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ, ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΑ" servings="4" prep_time="30M" cook_time="40M" summary="Από τα πιο διάσημα πιάτα στο EVI EVANE. Τα συνοδεύουμε με σάλτσα γιαουρτιού και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη πάπρικα. Η Ελλάδα στο πιάτο μας!" print="yes" ingredients="½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα;3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες;½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο; αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) κόκκινο γλυκό κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη ή Vinsando);3 φέτες ψωμί της αρεσκείας σας, χωρίς την κόρα;άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα; Για τη σάλτσα; 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία θα ψιλοκόψετε κονκασέ (στην εποχή τους, βάλτε 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες);1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες;2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;1 κουτ. γλυκού ζάχαρη;1½ φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ" ]Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το σκόρδο, το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε ένα μέτριο μπολ βάζω το γλυκό κρασί και μουσκεύω εκεί τις φέτες ψωμιού, για 2 – 3 λεπτά. Τις στύβω πολύ καλά πάνω από το μπολ του κρασιού και τις ρίχνω στο μείγμα του κιμά.; Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνω, μουσκεύω τακτικά τα χέρια μου στο κρασί, έτσι ώστε το μείγμα να απορροφά σταδιακά τη νόστιμη υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθω κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα, με βάρος περίπου 30 γρ και στη συνέχεια τους δίνω το κλασικό μακρόστενο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια.; Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο ώσπου η στάθμη να φτάσει 3 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.; Για τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή τις τριμμένες ντομάτες), τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνω το κορν φλάουρ, ανακατεύω και αποσύρω αμέσως από τη φωτιά.; Για το ψήσιμο: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα σουτζουκάκια σε ένα μέτριο ταψί, σε μονή στρώση και τα περιχύνω με τη σάλτσα της κατσαρόλας.; Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα σουτζουκάκια για 35 – 40 λεπτά. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml κόκκινο γλυκό κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη ή Vinsando)
  • 3 φέτες ψωμί της αρεσκείας σας, χωρίς την κόρα
  • άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα
  • 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, τα οποία θα ψιλοκόψετε κονκασέ (στην εποχή τους, βάλτε 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι ψιλοκομμένες πράσινες ελιές, χωρίς τα κουκούτσια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το σκόρδο, το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε ένα μέτριο μπολ βάζω το γλυκό κρασί και μουσκεύω εκεί τις φέτες ψωμιού, για 2 - 3 λεπτά. Τις στύβω πολύ καλά πάνω από το μπολ του κρασιού και τις ρίχνω στο μείγμα του κιμά.

  2. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνω, μουσκεύω τακτικά τα χέρια μου στο κρασί, έτσι ώστε το μείγμα να απορροφά σταδιακά τη νόστιμη υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθω κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα, με βάρος περίπου 30 γρ και στη συνέχεια τους δίνω το κλασικό μακρόστενο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκια.

  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο ώσπου η στάθμη να φτάσει 3 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 3 - 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  4. Για τη σάλτσα
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή τις τριμμένες ντομάτες), τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση ρίχνω το κορν φλάουρ, ανακατεύω και αποσύρω αμέσως από τη φωτιά.

  6. Για το ψήσιμο
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω τα σουτζουκάκια σε ένα μέτριο ταψί, σε μονή στρώση και τα περιχύνω με τη σάλτσα της κατσαρόλας.

  8. Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα σουτζουκάκια για 35 - 40 λεπτά. Τα σερβίρω ζεστά και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.

Keywords: σουτζουκάκια, κιμάς μοσχαρίσιος, μαυροδάφνη, κρασί, σάλτσα ντομάτας,

Σας ευχαριστώ!