Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σούπα με γαρίδες, καρύδα και δυόσμο

Σούπα με γαρίδες, καρύδα και δυόσμο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 16 γαρίδες μεγάλου μεγέθους, φρέσκες ή κατεψυγμένες, με τα κελύφη και τα κεφάλια τους
  • 500 ml ζωμός κότας
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, χονδροκομμένη
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, χονδροκομμένες
  • 50 ml σησαμέλαιο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι στο γουδί ή αλεσμένοι στο μύλο μπαχαρικών
  • 250 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 400 ml ρόφημα καρύδας (το βρίσκουμε σε κονσέρβες ή σε χάρτινες συσκευασίες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού (fish sauce –η χρήση της είναι προαιρετική. Τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελί, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα)
  • 200 γρ. ρυζομακάρονα (noodles) ή ψιλός φιδές, βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγισμένα
  • τα φύλλα από 1 κλαδάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • μερικές φλούδες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένω με κρύο νερό τις γαρίδες. Τις καθαρίζω και βάζω τα κεφάλια και τα κελύφη σε μια μέτρια κατσαρόλα, μαζί με το ζωμό. Βράζω το μείγμα για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά και σουρώνω το ζωμό από λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρω όση περισσότερη γεύση γίνεται.

  2. Πολτοποιώ στο μπλέντερ την καυτερή πιπερίτσα, το τζίντζερ, το σκόρδο, το σησαμέλαιο και το μαϊντανό. Ρίχνω τον πολτό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω τον τριμμένο κόλιανδρο και ανακατεύω καλά. Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να σκορπίσει το έντονο άρωμά του. Προσθέτω τις ντομάτες, ανακατεύω και συνεχίζω το μαγείρεμα για λίγα ακόμη λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια πηκτή πάστα.

  3. Προσθέτω το ζωμό και το γάλα καρύδας και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Σιγοβράζω για 5 λεπτά, προσθέτω τις γαρίδες και την πιπεριά Φλωρίνης, βράζω για 2 - 3 λεπτά ακόμα και νοστιμίζω με τη σάλτσα ψαριού, αν θέλω. Αποσύρω από τη φωτιά.

  4. Μοιράζω τα βρασμένα και στραγγισμένα noodles (ή το φιδέ) σε 4 ατομικά μπολ ή σε βαθιά πιάτα και από πάνω ρίχνω την καυτή σούπα της κατσαρόλας. Ρίχνω σε κάθε μερίδα λίγα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου και ξύσμα λεμονιού και σερβίρω αμέσως.

Keywords: σούπα με γαρίδες

Σας ευχαριστώ!