Καθαρίζω όλα τα λαχανικά και τα κόβω σε μέτρια κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνω όλα τα λαχανικά μαζί, αλατίζω και σοτάρω για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνω το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το σκόρδο (αν το θέλετε), ανακατεύω και προσθέτω το ζωμό λαχανικών.
Βράζω τη σούπα για 30-35 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος που θα κόψετε τα λαχανικά) μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Αποσύρω από τη φωτιά και πετάω τα κλαδάκια θυμαριού και τα δαφνόφυλλα. Πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στο μπλέντερ) και προσθέτω την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα. Επαναφέρω την σούπα στη φωτιά και μαγειρεύω για 5-6 λεπτά.
Σερβίρω τη σούπα πασπαλίζοντας με το μπούκοβο και λίγο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι.
Σας ευχαριστώ!