Ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το πράσο και το κρεμμύδι. Αλατίζω και σοτάρω για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τον αρακά, απευθείας από την κατάψυξη, και ανακατεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω τον ζωμό, τον κουρκουμά και το τζίντζερ. Αλατοπιπερώνω και αφήνω την αρακά να βράσει για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρω από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτω το γιαούρτι και συνεχίζω την πολτοποίηση μέχρι να γίνει μια απαλή, κρεμώδης σούπας. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω λίγο ζωμό ακόμη. Αφήνω τη σούπα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη μεταφέρω σε ένα μπολ και τη βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρω τη σούπα στα πιάτα ή σε κούπες με 1 μεγάλη κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και μια φέτα, τραγανό μπέικον.
Πλένω καλά το μήλο, αφαιρώ τους πυρήνες και το κόβω σε λεπτές φέτες. Βάζω την τριπλοπλυμμένη & έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα σε ένα μπολ και προσθέτω τις φέτες μήλου. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω σε αργή ροή το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια βινεγκρέτ. Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και σερβίρω μαζί με τη δροσερή σούπα βελουτέ.
Σας ευχαριστώ!