Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σολομόπιτα με σπανάκι

Σολομόπιτα με σπανάκι
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για την επιφάνεια
  • 130 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το σκεύος και το φύλλο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • Για τη γέμιση
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. φιλέτο σολομού, φρέσκο ή κατεψυγμένο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 200 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο, μόνο τα φύλλα), πλυμένο και καλά στεγνωμένο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 250 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί έμενταλ
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι και κάνω μια λακκούβα στη μέση. Βάζω εκεί τα κυβάκια του βουτύρου, τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τον κρόκο. Αρχίζω να τα ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντας με τα δάχτυλά μου το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να φτιάξω μια λασπώδη ζύμη. Ρίχνω το κρύο νερό και συνεχίζω το ζύμωμα, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη μέτρια, που να ξεκολλά από τα χέρια μου. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 30 λεπτά στο ψυγείο.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τους κύβους σολομού για 3 - 4 λεπτά, μέχρι ο σολομός να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτω το σπανάκι και το αφήνω να μαραθεί, για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το γάλα εβαπορέ  και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα. Τέλος, ρίχνω το τυρί, την κέτσαπ, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

  4. Για την πίτα
  5. Σολομόπιτα με σπανάκι

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C ψήσιμο πάνω-κάτω. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρώ τη μεμβράνη. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 32 εκ. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 - 28 εκ. και απλώνω εκεί το φύλλο, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζω στο φύλλο τη γέμιση και φέρνω τις άκρες του προς το κέντρο του ταψιού, μισοσκεπάζοντας τη γέμιση. Αλείφω το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 45 λεπτά.

Keywords: σολομόπιτα, σολομος, σπανάκι, πίτα,

Σας ευχαριστώ!