Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σαρμάς στο φούρνο

Σαρμάς στο φούρνο

<!-- \n

\n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
proetoimasiamagiremaservirismaanamonilogo-design-like-for-likevideo button
40΄1 ώρα6 - 8 μερίδες-[printfriendly]
\n  \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n \n
Πρόκειται για ένα υπέροχο έδεσμα από τη Λέσβο, που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά. Σερβίρεται κυρίως ως κρασομεζές, μέχρι να ετοιμαστεί το αρνάκι!
ΥλικάΕκτέλεση
\n
    \n
  • 1 μεγαλούτσικη συκωταριά αρνίσια, καθαρισμένη και πλυμένη
  • \n
  • 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
  • \n
  • 500 γρ. αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • \n
  • ½ φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • \n
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • \n
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • \n
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • \n
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες κυδωνάτες
  • \n
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • \n
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • \n
  • άφθονη ξερή ρίγανη
  • \n
\n
Βάζω τη μπόλια σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό και την αφήνω να μαλακώσει. \nΚόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το κομμένο κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύω το μείγμα καλά. \nΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. \nΣτραγγίζω καλά αλλά προσεκτικά τη μπόλια με τα χέρια μου και την απλώνω σε μα καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της μπόλιας και τυλίγω ώσπου να φτιάξω ένα μακρύ ρολό. Διπλώνω ή δένω τις άκρες με σπάγκο μαγειρικής και βάζω το ρολό στο ταψί. \nΠροσθέτω τις πατάτες γύρω-γύρω, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μπόλικη ρίγανη και περιχύνω με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι ο σαλμάς να ροδίσει καλά από πάνω. Τον σερβίρω ζεστό, κομμένο στις φέτες.
\n-->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 μεγαλούτσικη συκωταριά αρνίσια, καθαρισμένη και πλυμένη
  • 1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
  • 500 γρ. αρνάκι από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες κυδωνάτες
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άφθονη ξερή ρίγανη
Εκτέλεση
  1. Βάζω τη μπόλια σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό και την αφήνω να μαλακώσει.

  2. Κόβω τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το κομμένο κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη και ανακατεύω το μείγμα καλά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

  3. Στραγγίζω καλά αλλά προσεκτικά τη μπόλια με τα χέρια μου και την απλώνω σε μα καθαρή και επίπεδη επιφάνεια. Απλώνω το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της μπόλιας και τυλίγω ώσπου να φτιάξω ένα μακρύ ρολό. Διπλώνω ή δένω τις άκρες με σπάγκο μαγειρικής και βάζω το ρολό στο ταψί.

  4. Προσθέτω τις πατάτες γύρω-γύρω, αλατοπιπερώνω, προσθέτω μπόλικη ρίγανη και περιχύνω με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι ο σαλμάς να ροδίσει καλά από πάνω. Τον σερβίρω ζεστό, κομμένο στις φέτες.

Keywords: σαρμάς στο φούρνο

Σας ευχαριστώ!