Print Options:

Σαραγλί με χαλβά του μπακάλη

Σαραγλί με χαλβά του μπακάλη
<!-- [lt_recipe name=|ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ| servings=|14-15| prep_time=|30M| cook_time=|40M| summary=|Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο, μέλι ή φιστίκι.| print=|yes| ingredients=|1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (450 γρ.) ή φύλλα Βηρυττού;ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού; Για τη γέμιση;300 γρ. χαλβάς του μπακάλη με άρωμα βανίλιας (ή άλλος της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένος;½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη;½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη;½ φλιτζ. τσαγιού ανάλατα αράπικα φιστίκια, ψιλοκοπανισμένα;½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη;½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη;½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο; Για το σιρόπι;600 ml νερό;1 νεροπότηρο ζάχαρη;3 κουτ. σούπας μέλι;1 ξυλάκι κανέλας;1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι;1 – 2 φέτες από ακέρωτο και κατά πρτοίμηση βιολογικό πορτοκάλι;1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού| ]Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον θρυμματισμένο χαλβά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.; Σαραγλάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.;Στρώνω ένα φύλλο κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινέλο το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπίζω στην επιφάνειά του περίπου 1½ κουτ. σούπας γέμιση και το σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφω και αυτό με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με γέμιση.;Συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα τα φύλλα της συσκευασίας και όλη τη γέμιση.;Τυλίγω προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα, από τη μακριά πλευρά τους, σε σφικτό ρολό.;Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβω προσεκτικά το ρολό σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 4 εκ. και τις τοποθετώ όρθιες (όπως κόπηκαν) στο ταψί.;Τις ψήνω για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ξαπλώνω στο ταψί και τις αφήνω να κρυώσουν, όσο ετοιμάζω το σιρόπι.; Σιρόπι: Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα αφήνω να πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζω το βράσιμο για 5 – 6 λεπτά και αποσύρω. Το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.;Περιχύνω τα κρύα σαραγλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.[/lt_recipe] -->
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 40 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 14
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (450 γρ.) ή φύλλα Βηρυτού
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. χαλβάς του μπακάλη με άρωμα βανίλιας (ή άλλος της αρεσκείας μας), καλά θρυμματισμένος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένη αμυγδαλόψιχα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκοπανισμένα ανάλατα αράπικα φιστίκια
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Για το σιρόπι
  • 600 ml νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 - 2 φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 1 - 2 φέτες από ακέρωτο και κατά πρτοίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
    Γέμιση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τον θρυμματισμένο χαλβά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.

  2. Σαραγλάκια
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
    Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου. Στρώνω ένα φύλλο κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και με ένα πινέλο το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπίζω στην επιφάνειά του περίπου 1½ κουτ. σούπας γέμιση και το σκεπάζω με ένα δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφω και αυτό με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με γέμιση. Συνεχίζω τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσω όλα τα φύλλα της συσκευασίας και όλη τη γέμιση.

  4. Τυλίγω προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα, από τη μακριά πλευρά τους, σε σφικτό ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβω προσεκτικά το ρολό σε στρογγυλές φέτες πάχους περίπου 4 εκ. και τις τοποθετώ όρθιες (όπως κόπηκαν) στο ταψί. Τις ψήνω για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις ξαπλώνω στο ταψί και τις αφήνω να κρυώσουν, όσο ετοιμάζω το σιρόπι.

  5. Σιρόπι
  6. Σαραγλί με χαλβά του μπακάλη

    Βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα αφήνω να πάρουν βράση, σε μέτρια φωτιά. Συνεχίζω το βράσιμο  για 5 - 6 λεπτά και αποσύρω. Το σουρώνω και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
    Περιχύνω τα κρύα σαραγλί με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρω.

Keywords: σαραγλί χαλβά του μπακάλη
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/saragli-me-xalva-tou-bakali/

Σας ευχαριστώ!