Print Options:

Σαλάτα με ρόκα, αγκινάρες και σάλτσα αντσούγιας

Σαλάτα με ρόκα, αγκινάρες και σάλτσα αντσούγιας
Ratings 4 from 1 votes
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 30 mins Rest Time: 2 hrs Total Time: 2 hrs 30 mins
Servings 6
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 8 φρέσκες αγκινάρες, μικρού μεγέθους, καθαρισμένες (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αγκιναράκια από 1 βαζάκι, καλά στραγγισμένα και κομμένα στη μέση)
  • 2 μέτριες μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις ίνες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 ματσάκια ρόκα (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • Για τη σάλτσα αντσούγιας
  • 5 - 6 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, καλά στραγγισμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Σάλτσα αντσούγιας
  1. Βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) και τα πολτοποιώ πολύ καλά. Αφήνω τη σάλτσα κατά μέρος.

  2. Σαλάτα
  3. Κόβω τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας στα τέσσερα και στη συνέχεια το κάθε τέταρτο σε πολύ λεπτές φετούλες. Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνω μια στρώση από φέτες μαραθόριζας και τα περιχύνω με 1 - 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα αντσούγιας. Συνεχίζω με μια στρώση από φετάκια αγκινάρας και περιχύνω πάλι με λίγη σάλτσα. Συνεχίζω με διαδοχικές στρώσεις λαχανικών με σάλτσα ενδιάμεσα, μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά. Αφήνω όση σάλτσα περίσσεψε στο ψυγείο, σκεπασμένη.

  4. Τυλίγω την πιατέλα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 2 - 3 ώρες στο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό τα λαχανικά αφενός θα νοστιμίσουν από το μαρινάρισμα, αφετέρου θα «ψηθούν» από το λεμόνι και θα μαλακώσουν θαυμάσια.

Σας ευχαριστώ!