Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

<!-- [lt_recipe name="ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ" servings="4" prep_time="45M" cook_time="50M" summary="Το λάδι που μένει από το ψήσιμο των παντζαριών, σε συνδυασμό με το υγρό που βγάζουν τα ίδια τα παντζάρια με το ψήσιμό τους συνδυάζονται σε ένα πεντανόστιμο ζουμάκι, με ελαφρώς καπνιστές νότες, που δίνει υπέροχη γεύση στο ντρέσινγκ της σαλάτας." print="yes" ingredients="1 κιλό παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με το φύλλωμά τους;2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες;1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη;200 ml ελαιόλαδο;250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (ή ανθότυρο, καλά κομματιασμένο με το πιρούνι);αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για τη βινεγκρέτ;100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού;3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί;1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή;1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο;100 ml ελαιόλαδο;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι" ]Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.;Αποκόβω τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένω τους βολβούς και τους τρίβω για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη βάση τους χιαστί και μπήγω εκεί τα μισά κομματάκια σκόρδου. Βάζω όλους τους βολβούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια.;Τυλίγω τους βολβούς ανά δύο σε κομμάτια λαδόκολλας, σφικτά, σε κάθε “πακετάκι” από 1 κομματάκι σκόρδου και μοιράζω στα πακετάκια το ελαιόλαδο του μπολ. Στη συνέχεια τυλίγω κάθε πακέτο σε αλουμινόχαρτο, εξίσου σφικτά. Βάζω τα πακετάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να νιώσω τους βολβούς μαλακούς όταν τους πιέσω με το δάχτυλό.;Στο μεταξύ, καθαρίζω τα φύλλα των παντζαριών και πετάω τα χονδρά και μαραμένα. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα φύλλα των παντζαριών και τα βράζω για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω καλά και τα βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα.;Βγάζω τους βολβούς από το φούρνο, ξετυλίγω τα πακετάκια (κρατάω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο κάθε πακετάκι) και, μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τους πιάσω, τους κόβω σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνω στη σαλατιέρα με τα φύλλα και ανακατεύω καλά.;Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά της και προσθέτω με προσοχή το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στα πακετάκια όπου έψησα τα παντζάρια. Ανακατεύω το ντρέσινγκ στο μπολάκι καλά.;Για το σερβίρισμα: Ρίχνω το γιαούρτι (ή το κομματιασμένο ανθότυρο) στη σαλατιέρα με τα παντζάρια και περιχύνω με το ντρέσινγκ. Ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Courses
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 35 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 1 κιλό παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με το φύλλωμά τους
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (ή ανθότυρο, καλά κομματιασμένο με το πιρούνι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη βινεγκρέτ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
    Αποκόβω τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένω τους βολβούς και τους τρίβω για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη βάση τους χιαστί και μπήγω εκεί τα μισά κομματάκια σκόρδου. Βάζω όλους τους βολβούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια.

  2. Τυλίγω τους βολβούς ανά δύο σε κομμάτια λαδόκολλας, σφικτά, σε κάθε “πακετάκι” από 1 κομματάκι σκόρδου και μοιράζω στα πακετάκια το ελαιόλαδο του μπολ. Στη συνέχεια τυλίγω κάθε πακέτο σε αλουμινόχαρτο, εξίσου σφικτά. Βάζω τα πακετάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να νιώσω τους βολβούς  μαλακούς όταν τους πιέσω με το δάχτυλο.

  3. Στο μεταξύ, καθαρίζω τα φύλλα των παντζαριών και πετάω τα χονδρά και μαραμένα. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα φύλλα των παντζαριών και τα βράζω για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω καλά και τα βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

  4. Βγάζω τους βολβούς από το φούρνο, ξετυλίγω τα πακετάκια (κρατάω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο κάθε πακετάκι) και, μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τους πιάσω, τους κόβω σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνω στη σαλατιέρα με τα φύλλα και ανακατεύω καλά.

  5. Για τη βινεγκρέτ
  6. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά της και προσθέτω με προσοχή το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στα πακετάκια όπου έψησα τα παντζάρια. Ανακατεύω το ντρέσινγκ στο μπολάκι καλά.

  7. Για το σερβίρισμα
  8. Ρίχνω το γιαούρτι (ή το κομματιασμένο ανθότυρο) στη σαλατιέρα με τα παντζάρια και περιχύνω με το ντρέσινγκ. Ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.

Keywords: σαλατα με παντζαρια βινεγκρετ πορτοκαλιου

Σας ευχαριστώ!