Print Options:

Ροξάκια τα διαχρονικά

Ratings 4.5 from 2 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 20 mins Rest Time: 20 mins Total Time: 1 hr 10 mins
Servings 40
Best Season Suitable throughout the year
Υλικά
  • 500 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 240 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. σούπας κακάο, άγλυκο καλής ποιότητας
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σκόνη
  • 120 γρ. καρύδια, τριμμένα σκόνη
  • Για το σιρόπι
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ½ μικρό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Βάζω σε ένα μπολ το γάλα και προσθέτω πασπαλιστά τη μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.

  2. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανή τα αυγά και τα χτυπάω με το σύρμα για 3-4 λεπτά. Προσθέτω το γάλα με τη μαγιά και το μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζω το χτύπημα. Το μείγμα θα δείχνει ανομοιογενές. Αλλάζω εξάρτημα και προσαρμόζω τον γάντζο. Ξεκινάω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη.

  3. Κόβω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμης, το ανοίγω και μέσα πασπαλίζω το κακάο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη πούδρα καρυδιού. Ζυμώνω καλά μέχρι να σκουρύνει η ζύμη και να ενσωματωθούν τα υλικά στη ζύμη.  Κόβω τη σκουρόχρωμη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια και ρολάρω το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι, μήκους 50 εκ. περίπου. Παίρνω τα υπόλοιπα 2/3 της άσπρης ζύμης που έχουν μείνει. Τη ζυμώνω και την χωρίζω σε 3 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το ανοίγω σε μακριά λωρίδα μήκους 50 εκ. Τυλίγω τα μπαστούνια σκούρας ζύμης στα αντίστοιχα κομμάτια λευκής ζύμης. Τα κόβω με το μαχαίρι σε κομμάτια περίπου 4 εκ. Τα πατάω με την παλάμη μου να γίνουν φαρδιά και πλατειά και τα μεταφέρω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

  4. Αφήνω τα ροξάκια για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και τα ψήνω στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

  5. Ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Βράζω το σιρόπι μέχρι να δέσει, περίπου 4-6 λεπτά. Βάζω τα ζεστά γλυκά μέσα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να ποτιστούν από το σιρόπι. Μετά τα αποσύρω από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζω έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα ροξάκια.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Τα σιροπιαστά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής και τα ροξάκια μάλιστα είναι αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό όλων! Λόγω των συστατικών τους έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία. Τα αυγά, που περιέχουν, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και σχετικά λίγες θερμίδες. Είναι εξαιρετική πηγή καθαρής πρωτεΐνης μεγάλης απορροφητικότητας. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι πλήρης καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχουν επιπλέον άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πολύτιμη βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή χολίνης, ριβιφλαβίνης (Β2) αλλά και της πολύτιμης Β12 για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενώ το κακάο, πέρα από τα αντιοξειδωτικά που προσφέρει, ενεργοποιεί τη σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς. Τέλος, η προσθήκη του αγελαδινού βούτυρο στην συνταγή ενισχύει την απόδοσή της σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Keywords: ροξάκια τα διαχρονικά
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/roxakia-ta-diaxronika/

Σας ευχαριστώ!