Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρολό σφολιάτας με κιμά χωριάτικου λουκάνικου

Ρολό σφολιάτας με κιμά χωριάτικου λουκάνικου
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 450 γρ. χωριάτικα λουκάνικα (διαλέξτε ανάμεικτα λουκάνικα με διάφορες γεύσεις, όπως με πορτοκάλι, με πράσα ή με ρίγανη, για ποικιλία και έξτρα άρωμα)
  • 2 βιολογικά αυγά
  • 2 μεγάλα βιολογικά καρότα, τριμμένα
  • 150 γρ. μπέικον σε ενιαίο κομμάτι, που θα κόψετε σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ, καλής ποιότητας
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας (τα πακέτα περιέχουν 2 φύλλα –κρατάτε το ένα για τη συνταγή και φυλάτε το άλλο στο ψυγείο, για άλλη χρήση)
Εκτέλεση
  1. Με ένα μαχαιράκι ξεφλουδίζω τα λουκάνικα από το περίβλημά τους και ψιλοκόβω το περιεχόμενο για να μοιάζει με κιμά (για ευκολία, το κομματιάζω με ένα πιρούνι ή το τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη). Μεταφέρω τον κιμά λουκάνικου σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το 1 αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό. Ανακατεύω με τα χέρια και προσθέτω τα καρότα, το μπέικον, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια μου για να ενωθούν τα υλικά.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ανοίγω το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη, επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα παραλληλόγραμμο με πλάτος περίπου 18 εκ. και μήκος 30 εκ.

  3. Παίρνω το μείγμα της γέμισης και το πλάθω σαν χοντρό ρολό, με μήκος όσο το πλάτος της ζύμης, δηλαδή περίπου 18 εκ. Το τοποθετώ κατά πλάτος στο κέντρο του φύλλου και τυλίγω το φύλλο σε ρολό, κλείνοντας καλά στο εσωτερικό το μείγμα του λουκάνικου.

  4. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης και με αυτά πλάθω μια λεπτή πλεξούδα που ακουμπάω στη ράχη του ρολού, για διακόσμηση. Αλείφω το ρολό με τον κρόκο του αυγού που έχει απομείνει.

  5. Βάζω το ρολό με προσοχή σε ένα ρηχό και ελαφρά λαδωμένο ταψί και το ψήνω για 20 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι τη ζύμη να γυαλίσει και να χρυσίσει. Στο διάστημα αυτό θα έχει ψηθεί και η γέμιση.

  6. Αν δω ότι η ζύμη ροδίζει έντονα αρκετά νωρίς, σκεπάζω το ρολό με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να το προστατέψω ώστε να μην καεί, και συνεχίζω το ψήσιμο.

    Σερβίρω το ρολό ζεστό ή χλιαρό, κομμένο σε φέτες.

Keywords: ρολό σφολιάτας με κιμά χωριάτικου λουκάνικου

Σας ευχαριστώ!