Print Options:

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με σάλτσα μελιού και πιλάφι με σταφίδες

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με σάλτσα μελιού και πιλάφι με σταφίδες
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 30 mins Cook Time: 1 1 hr Total Time: 1 hr 30 mins
Servings 6
Υλικά
  • 1 ρολό γαλοπούλας περίπου 1½ κιλό, γεμισμένο με κάστανο, κουκουνάρι και κάσιους, Μπούμπας
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 κλωναράκια θυμάρι, φρέσκο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μελιού
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 120 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 60 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • Για το πιλάφι
  • 500 γρ. ρύζι γλασέ Χαλάστρας
  • 1.200 ml ζωμό κότας, καυτό
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 ml μπράντι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 40 γρ. σταφίδες μαύρες Κορινθιακές
  • 40 γρ. καλαμπόκι, ψημένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το ρολό
  1. Βγάζω το ρολό από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν το ψήσιμο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Στεγνώνω το ρολό με χαρτί κουζίνας, το αλείφω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι, βάζω εκεί το ρολό και σκορπίζω το θυμάρι. Ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά το ρολό. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 45 λεπτά.

  2. Βγάζω το ρολό από το φούρνο, το σκεπάζω και το αφήνω να ξεκουραστεί. Το κόβω σε χοντρές φέτες και τις σερβίρω επάνω στο ρύζι, με τη σάλτσα μελιού.

  3. Για το πιλάφι
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω το σκόρδο και 1 λεπτό αργότερα ρίχνω το ρύζι. Ανακατεύω για να γυαλίσει και σβήνω με το μπράντι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλο το ζωμό. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τις σταφίδες και το καλαμπόκι. Σερβίρω με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

  5. Για τη σάλτσα μελιού
  6. Ρολό γαλοπούλας γεμιστό με σάλτσα μελιού και πιλάφι με σταφίδες

    Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Ρίχνω το σκόρδο και σοτάρω για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτω το μέλι, το νερό, το ξύδι, το τζίντζερ και τη σάλτσα σόγιας και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

Keywords: Ρολό,γαλοπούλας,γεμιστό,με,σάλτσα,μελιού,και,πιλάφι,με,σταφίδες

Σας ευχαριστώ!