Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό. Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω το ολόκληρο, ξεφλουδισμένο κρεμμύδι, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.
Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.
Αλατίζω τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνω να σταθούν σε τρυπητό για 30 λεπτά. Τους ξεπλένω και τους στραγγίζω καλά.
Βάζω το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τις μελιτζάνες και σοτάρω για 5-6 λεπτά. Πασπαλίζω με το κύμινο, αλατοπιπερώνω και τις αφήνω να ροδίσουν καλά. Βγάζω τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο προσθέτω λίγο ελαιόλαδο ακόμη στο τηγάνι και το αφήνω να ζεσταθεί. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σοτάρω για 2 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε γάστρα. Προσθέτω τις σοταρισμένες μελιτζάνες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια. Προσθέτω το μπούκοβο, λίγο ακόμα κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω ξύσμα από το πορτοκάλι και κατόπιν το κόβω σε φέτες και το προσθέτω στη γάστρα. Ρίχνω τον άνηθο και όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνω τη ρεβιθάδα για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να μελώσουν.
Σας ευχαριστώ!