Print Options:

Ρεβιθάδα με μελιτζάνες

Ρεβιθάδα με μελιτζάνες
Time
Prep Time: 90 mins Cook Time: 50 mins Rest Time: 12 hrs Total Time: 14 hrs 20 mins
Cooking Temp 180  °C
Servings 6
Υλικά
    Για τα ρεβίθια
  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, ολόκληρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 50 ml ελαιόλαδο, LASITIA
  • Για την ρεβιθάδα
  • 4 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, με το φύλλωμα, ψιλοκομμένα
  • 150 ml ελαιόλαδο, LASITIA
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο, γλυκό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα ρεβίθια
  1. Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό. Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω το ολόκληρο, ξεφλουδισμένο κρεμμύδι, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.

  2. Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.

  3. Για την ρεβιθάδα
  4. Αλατίζω τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνω να σταθούν σε τρυπητό για 30 λεπτά. Τους ξεπλένω και τους στραγγίζω καλά.

  5. Βάζω το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τις μελιτζάνες και σοτάρω για 5-6 λεπτά. Πασπαλίζω με το κύμινο, αλατοπιπερώνω και τις αφήνω να ροδίσουν καλά. Βγάζω τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο προσθέτω λίγο ελαιόλαδο ακόμη στο τηγάνι και το αφήνω να ζεσταθεί. Ρίχνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σοτάρω για 2 λεπτά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

  6. Ρεβιθάδα με μελιτζάνες

    Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε γάστρα. Προσθέτω τις σοταρισμένες μελιτζάνες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια. Προσθέτω το μπούκοβο, λίγο ακόμα κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω ξύσμα από το πορτοκάλι και κατόπιν το κόβω σε φέτες και το προσθέτω στη γάστρα. Ρίχνω τον άνηθο και όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνω τη ρεβιθάδα για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να μελώσουν.

Σας ευχαριστώ!