Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρεγκοσαλάτα με σταφίδες

Ρεγκοσαλάτα με σταφίδες
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 45 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός και ξύσμα από ½ λεμόνι (ή περισσότερο, αν σας αρέσει), ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 φιλέτα καπνιστής ρέγκας (τα βρίσκουμε σε συσκευασία βάκιουμ, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ και στα μπακάλικα), κομματιασμένη σε μέτρια κομμάτια
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί, κατά προτίμηση μηλόξιδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό τηγανάκι (ή σε ένα σαγανάκι) αχνίζουμε για 2 - 3 λεπτά το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας νερό μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το νερό. Αφήνουμε κατά μέρος.

  2. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πηρούνι.

  3. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη ρέγκα, τα αχνισμένα κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα πολτοποιούμε καλά για 2 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο και σφικτό πολτό. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλια για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

  4. Ρεγκοσαλάτα με σταφίδες

    Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τον κάδο του μπλέντερ και ρίχνουμε εκεί τις σταφίδες, το ξίδι και τον μαϊντανό. Τα πολτοποιούμε και αυτά καλά και αδειάζουμε τον πολτό στο μπολ με την κρύα ρεγκοσαλάτα. Αν θέλουμε ανακατεύουμε τα δύο μείγματα, μπορούμε όπως να τα αφήσουμε έτσι, για ομορφότερη εμφάνιση. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε τη ρεγκοσαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει και να αναμειχθούν καλά τα αρώματά της.

Note

Αν βρείτε, επιλέξτε φιλέτα ρέγκας «αυγωμένα», δηλαδή συσκευασμένα μαζί με τα νόστιμα αυγά της. Αν δεν βρείτε φιλέτα αυγωμένα, αγοράζετε μια ολόκληρη αυγωμένη ρέγκα (θα την αναγνωρίσετε από την φουσκωμένη κοιλιά της, γεμάτη με τα αυγά), την οποία θα ξεφλουδίσετε και θα της αφαιρέσετε προσεκτικά όλα τα κοκαλάκια με ένα τσιμπηδάκι φρυδιών.

Keywords: ρεγκοσαλάτα με σταφίδες

Σας ευχαριστώ!