Print Options:

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 50 mins Rest Time: 1 hr Total Time: 2 hrs 10 mins
Servings 6
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. Lurpak Soft + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • 1 κρόκος αυγού
  • 50 ml γάλα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. χοιρινή πανσέτα (ή άκοπο καπνιστό μπέικον), κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 150 γρ. βραστό χοιρινό ζαμπόν από μπούτι, ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά
  • 500 ml Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 150 γρ. Arla Pasta & Gratinar
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό πάπρικα σε νιφάδες
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι, τον κρόκο και το γάλα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.

  2. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Βουτυρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 20-22 εκ. και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζω και τη βάζω στο ψυγείο.

  3. Για τη γέμιση
  4. Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, χωρίς να προσθέσω λιπαρή ουσία, σοτάρω τα κυβάκια της πανσέτας (ή του μπέικον) και το ζαμπόν για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το λίπος τους. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτω το μείγμα του τηγανιού, το μείγμα τυριών, το μπούκοβο, λίγο μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.

  6. Για την τάρτα
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βγάζω από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρώ τη μεμβράνη και αδειάζω το μείγμα της γέμισης στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω την Κις Λορέν στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά.

  8. Τη σερβίρω ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

Keywords: κις λορέν, quiche lorraine, πανσέτα, μπέικον, κρέμα γάλακτος, βούτυρο,
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/quiche-lorraine-3/

Σας ευχαριστώ!