Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια

Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 50 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες 10 λεπτά.
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γρ. χαρουπάλευρο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί
  • 550 γρ. νερό χλιαρό
  • 15 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή συσκευασμένη, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ), κομματιασμένη με το πιρούνι
  • 150 γρ. καρυδόψυχα, χοντροσπασμένη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
  1. Βάζω σε ένα μπολ το μισό νερό και τη μαγιά, ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να λιώσει και αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά του.

  2. Ρίχνω στον κάδο του μίξερ πάγκου (ή σε μια λεκάνη) τα δύο είδη αλευριών και το αλάτι, ανακατεύω καλά και κάνω μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνω εκεί το μέλι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με κυκλικές κινήσεις με το γάντζο του μίξερ (ή με τα χέρια), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αν χρειαστεί, μπορώ να προσθέσω ελάχιστο ζεστό νερό ακόμα.

  3. Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη. Ζυμώνω με το μίξερ για 5 λεπτά (ή για 8 - 10 λεπτά με τα χέρια), μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

  4. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά για να ξεκουραστεί.
    Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. Τα ζυμώνω για 1/2 λεπτό για να ξεφουσκώσουν λίγο, πλάθω το καθένα σε στρογγυλή κουλούρα ή καρβέλι ή σε φραντζόλα και τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα.

  5. Σκεπάζω το ταψί με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού (π.χ. κοντά σε θερμαντικό σώμα), για περίπου 1½ ώρα, μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

  6. Ψωμί με χαρουπάλευρο και καρύδια

    Ξεσκεπάζω το ταψί και το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου. Ψήνω τα ψωμιά  για 45 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν. Λόγω του χαρουπάλευρου τα ψωμιά θα είναι σκούρα και δεν μπορώ να δω αν ρόδισαν. Γι’ αυτό, ελέγχω αν είναι έτοιμα χτυπώντας με το δάχτυλό μου το κάτω μέρος του ψωμιού: ο ήχος πρέπει να ακουστεί κούφιος και ξερός.
    Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα πριν τα κόψω.

Keywords: χαρουποψωμο καρυδια

Σας ευχαριστώ!