Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ψαρονέφρι με σάλτσα σύκου και άγριο ρύζι

Ψαρονέφρι με σάλτσα σύκου και άγριο ρύζι
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 200 γρ. άγριο ρύζι (θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ντελικατέσεν, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
  • 700 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml κονιάκ
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 600 ml ζωμός λαχανικών (ή νερό)
  • 60 ml πετιμέζι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Μαγειρεύω το άγριο ρύζι ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του και το αφήνω κατά μέρος.
    Πλένω και σκουπίζω καλά τα φετάκια του κρέατος, τα αλευρώνω και τα τινάζω για να φύγει η περιττή ποσότητα.

  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα φιλετάκια σε μονή στρώση (αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα σοτάρω σε δύο δόσεις), μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Με ένα κουτάλι αφαιρώ όλο σχεδόν το λάδι από το σκεύος και σβήνω με το κονιάκ. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και σβήνω ξανά με το κρασί. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνω τα σύκα, την κανέλα και το ζωμό και αλατοπιπερώνω. Μόλις πάρει βράση το υγρό χαμηλώνω τη φωτιά και τα σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βάζω από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.

  3. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρω όλη τη σάλτσα με τα σύκα στο μπλέντερ. Την πολτοποιώ, την ξαναρίχνω στην κατσαρόλα, προσθέτω το πετιμέζι και ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνω και πάλι τα φιλετάκια στην κατσαρόλα και αφήνω να πάρουν μια βράση.

  4. Αποσύρω από τη φωτιά, μοιράζω τα φιλετάκια σε πιάτα και περιχύνω με τη σάλτσα. Συνοδεύω με το άγριο ρύζι και σερβίρω αμέσως.

Keywords: ψαρονέφρι με σάλτσα σύκου,άγριο ρύζι

Σας ευχαριστώ!