Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πράσινο ντοματάκι τουρσί

Πράσινο ντοματάκι τουρσί
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Χρόνος
Prep Time: 90 λεπ Cook Time: 15 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 2 ώρες 45 λεπτά.
Servings 3
Υλικά
  • 3 κιλά πράσινες ντομάτες, πλυμένες καλά, οι μεγαλύτερες κομμένες στα 4 ή σε φέτες και οι μικρότερες στη μέση
  • 1 μάτσο σέλερι (όλα τα κλωνάρια καθαρισμένα από ίνες και κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Θα πάρετε επίσης τα φύλλα από 2 από τα κλωνάρια, χονδροκομμένα)
  • 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 4 αποξηραμένες καυτερές κόκκινες πιπερίτσες, ολόκληρες
  • Για την άλμη
  • 2 φλιτζάνια χονδρό αλάτι
  • 1 φλιτζάνι μηλόξιδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό βαλσαμικό ξίδι (το βρίσκω πλέον σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, το αντικαθιστώ με 1 φλιτζάνι απλό, σκούρο βαλσαμικό ξίδι, ανακατεμένο με 1 - 2 κουταλιές μέλι)
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλάκι ολόκληροι σπόροι από μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι μαραθόσποροι, ελαφρώς κοπανισμένοι στο γουδί
  • 7 - 8 κάψες πράσινο κακουλέ (καρδάμωμο), ελαφρώς κοπανισμένες στο γουδί για να σπάσουν και να βγάλουν το άρωμά τους
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι (αν βρείτε, κάνουν όμως τη διαφορά…)
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για την άλμη και τα ανακατεύω. Τα αφήνω να πάρουν μια - δυο βράσεις και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό (να μην κρυώσει όμως τελείως).

  2. Παίρνω μερικά μέτρια γυάλινα βάζα, αποστειρωμένα και μοιράζω εκεί τις κομμένες πράσινες ντομάτες. Μαζί μοιράζω τα κλωνάρια και τα φύλλα σέλερι, τα κομμένα σκόρδα και τις καυτερές πιπερίτσες. Φροντίζω οι ντομάτες να πιεστούν σχετικά καλά, χωρίς μεγάλα κενά ανάμεσά τους και γεμίζω τα βάζα μέχρι 3 εκ. από το στόμιο.

  3. Απογεμίζω τα βάζα με τη χλιαρή άρμη (με όλα της τα μυρωδικά, χωρίς να τη σουρώσω) και φροντίζω να καλύψω μεν τις ντομάτες, αλλά να αφήσω ένα περιθώριο 1 εκατοστού από το στόμιο του βάζου. Εκεί ρίχνω ελαιόλαδο το οποίο πρέπει σχεδόν να ξεχειλίσει τα βάζα.

  4. Αφήνω τα βάζα όπως είναι, ανοιχτά, μέχρι η άλμη να κρυώσει εντελώς (σκεπάζω με χαρτοπετσέτες τα βάζα για να μην πάνε έντομα και σκόνη). Τότε κλείνω καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω για όλο το βράδυ.

  5. Φυλάω τα βάζα με το τουρσί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, για 20 - 25 ημέρες, για να ωριμάσει το τουρσί.
    Ανοίγω ένα βαζάκι, παίρνω όσο ποσότητα από ντομάτες θέλω και τις στραγγίζω (δεν χρειάζεται να τις ξεπλύνω). Τις βάζω σε πιατάκι και τις ραντίζω με ελαιόλαδο και, αν θέλω με λίγο χυμό λεμονιού.

Note

Το τουρσί διατηρείται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Κάθε φορά που παίρνω μερικές ντομάτες, συμπληρώνω με λίγο ελαιόλαδο για να καλύψω την επιφάνεια.

Keywords: πράσινο ντοματακι

Σας ευχαριστώ!