Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα
<!-- [lt_recipe name=|ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ| servings=|10-12| prep_time=|20M| cook_time=|40M| summary=|Τέλειο, μοσχοβολιστό γλυκό που θα αρέσει σε όλους! Μην παραλείψετε τις ελαφρώς καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού. Θα δώσει στην πίτα σας, άλλη γεύση.| print=|yes| ingredients=|1 ποτήρι ηλιέλαιο;1 ποτήρι ζάχαρη;2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό;4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ;ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, βιολογικά;2 βανίλιες;500 γρ. φύλλο κρούστας; Για το σιρόπι;3 ποτήρια νερό;2½ ποτήρια ζάχαρη;ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ακέρωτο, βιολογικό;2 πορτοκάλια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε φέτες| ]Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (και τις φέτες πορτοκαλιού) και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζω την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.; Για την πίτα: Βγάζω το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και χωρίς να το ξεδιπλώσω το κόβω σε λεπτές λωρίδες. Ανοίγω με τα χέρια μου τις λωρίδες και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω ξανά σε πολύ μικρά κομματάκια (σαν χαρτοπόλεμος).;Βάζω σε μια λεκανίτσα τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά (ηλιέλαιο, γιαούρτι, μπέικιν, ξύσμα, βανίλιες, φύλλο κρούστας) και ανακατεύω καλά μέχρι να φτιάξω ένα μίγμα λείο και αφράτο. Το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.;Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι 38 εκ., και αδειάζω το μίγμα της λεκάνης. Στρώνω καλά με ένα κουτάλι και ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει καλά.;Μόλις το βγάλω από το φούρνο, το σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι και σκορπάω τις φέτες πορτοκαλιού. Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 5 από 4 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 10
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 240 ml ηλιέλαιο
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, βιολογικά
  • 2 βανίλιες
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • Για το σιρόπι
  • 720 ml νερό
  • 550 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι, ακέρωτο, βιολογικό
  • 2 πορτοκάλια, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (και τις φέτες πορτοκαλιού) και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάζω την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.

  2. Για την πίτα
  3. Βγάζω το φύλλο κρούστας από την συσκευασία του και χωρίς να το ξεδιπλώσω το κόβω σε λεπτές λωρίδες. Ανοίγω με τα χέρια μου τις λωρίδες και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβω ξανά σε πολύ μικρά κομματάκια (σαν χαρτοπόλεμος).

  4. Βάζω σε μια λεκανίτσα τα αυγά και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά (ηλιέλαιο, γιαούρτι, μπέικιν, ξύσμα, βανίλιες, φύλλο κρούστας) και ανακατεύω καλά μέχρι να φτιάξω ένα μίγμα λείο και αφράτο. Το αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.

  5. Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι και αδειάζω το μίγμα της λεκάνης. Στρώνω καλά με ένα κουτάλι και ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, ή μέχρι να ροδίσει καλά.
    Μόλις το βγάλω από το φούρνο, το σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι και σκορπάω τις φέτες πορτοκαλιού. Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Keywords: πορτοκαλόπιτα

Σας ευχαριστώ!