Ζεσταίνω τα 80 ml ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω τον κιμά και τον σοτάρω για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει παντού χρώμα. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει και το κρεμμύδι να μαλακώσει.
Σβήνω με τη σάλτσα σόγιας και το κρασί. Μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τον κιμά για 20 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά και με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά του.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το 1 φλιτζάνι Μετσοβόνε, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό και το δυόσμο. Ρίχνω λίγο αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και αραδιάζω εκεί τα πορτομπέλο, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Τα γεμίζω με το μείγμα του κιμά, μέχρι επάνω, και μοιράζω στο καθένα από 1 κουταλιά τριμμένο Μετσοβόνε.
Ραντίζω με το επιπλέον ελαιόλαδο και τα ψήνω για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ο κιμάς. Τα σερβίρω ζεστά, σαν κύριο πιάτο, και συνοδεύω με μπόλικη παγωμένη μπιρίτσα!
Σας ευχαριστώ!