Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πορκέτα μαύρου χοίρου με γλάσο ξυδιού, κολοκάσι και γλυκοπατάτες

Πορκέτα μαύρου χοίρου με γλάσο ξυδιού, κολοκάσι και γλυκοπατάτες
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 3 ώρα Total Time: 3 ώρες 20 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για την πορκέτα
  • 1 πορκέτα μαύρου χοίρου περίπου 2 κιλά, Μπούμπας
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι σε κόκκους, σπασμένους
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 3 αχλάδια κομμένα σε τέταρτα
  • 1 ρίζα κολοκάσι, καθαρισμένη και κομμένη κυδωνάτη σε 6 κομμάτια
  • 2 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 2 πατάτες Νευροκοπίου, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ολόκληρο σκόρδο, κομμένο στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το γλάσο
  • 400 ml μηλόξιδο
  • 80 ml πετιμέζι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 2-3 φέτες φρέσκο τζίντζερ
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το γλάσο
  1. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το μηλόξιδο, την κανέλα, τους γλυκάνισους και το τζίντζερ και βράζω σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέτω το πετιμέζι, αλατίζω και βράζω για 5 λεπτά ακόμη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ωραίο γλάσο.

  2. Για την πορκέτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C ψήσιμο πάνω κάτω. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το κύμινο, το κόκκινο πιπέρι και αλάτι και πασπαλίζω με το μείγμα την πορκέτα. Τη μεταφέρω σε μια γάστρα και αλείφω με αρκετό από το γλάσο. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω για 1 ώρα και 20 λεπτά.

  4. Ξεσκεπάζω την πορκέτα, και βάζω τις ρίζες και το κομμένο σκόρδο, αλείφω τις ρίζες με το βούτυρο και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά. Προσθέτω τα αχλάδια και τα αφήνω να ψηθούν για 10 λεπτά ακόμη.

  5. Πορκέτα μαύρου χοίρου με γλάσο ξυδιού, κολοκάσι και γλυκοπατάτες

    Βγάζω την πορκέτα από το φούρνο και την αφήνω να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Την σερβίρω σε πιατέλα και ραντίζω με το υπόλοιπο ξυδάτο γλάσο.

Keywords: κολοκάσι,και,γλυκοπατάτες

Σας ευχαριστώ!