Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πολύσπορο ψωμί με μέλι

Πολύσπορο ψωμί με μέλι
Αξιολογήσεις 1 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 30 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 2 ώρες 50 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 450-480 γρ. Αλεύρι πολύσπορο, Μύλοι Δάκου
  • 240 ml νερό, χλιαρό
  • 120 ml γάλα, χλιαρό
  • 85 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 8 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξερή
  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ το νερό και το γάλα (χλιαρά). Προσθέτω το μέλι και τη μαγιά, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η μαγιά να αφρίζει.

  2. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάντζο. Ρίχνω το αλάτι και αφήνω το ζυμωθεί για 8-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή αφράτη ζύμη. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτω πασπαλιστά λίγο επιπλέον αλεύρι αλλά όχι περισσότερο από 1-2 κουταλιές.

  3. Μεταφέρω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Λαδώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθω σε μακρόστενη φρατζόλα. Την βάζω στη λαδωμένη φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω για 45 λεπτά να ξαναφουσκώσει.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Ψήνω το ψωμί για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και αφήνω το ψωμί για 15-20 λεπτά πριν το ξεφορμάρω.

Keywords: ψωμί, πολύσπορο ψωμί, μέλι, για πρωινό

Σας ευχαριστώ!