Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα με κόκκινα λαχανικά

Πίτσα με κόκκινα λαχανικά
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 10 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τις βάσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 40 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. γάλα
  • 1 παντζάρι ωμό
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 600 γρ. σταρένιο αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το σκεύος
  • Για την επιφάνεια
  • 2 παντζάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 250 γρ. μοτσαρέλα σε άλμη (σε μικρές μπάλες), κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά. Βάζω το γάλα και το παντζάρι στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να λιώσει εντελώς το παντζάρι. Ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα νερού-μαγιάς, το βούτυρο, το γάλα με το παντζάρι και το αυγό. Χτυπάω τα υλικά αυτά με το μίξερ για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν τελείως.

  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύω με τα χέρια για 8 - 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια εύπλαστη μάζα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Εναλλακτικά δουλεύω τα υλικά με τη σειρά, στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα γάντζος, ειδικό για ζύμες.
    Αρχικά τα δουλεύω σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

  3. Λαδώνω ένα μεγάλο ταψί και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.
    Στη συνέχεια τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Τις λαδώνω πολύ ελαφρά.

  4. Για το ψήσιμο
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο με την κρέμα σκόρδου. Ανοίγω το κάθε ζυμάρι σε στρογγυλή πίτσα και το μεταφέρω σε μια μεγάλη λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφω την επιφάνεια με το μείγμα ελαιόλαδο-σκόρδο και επάνω τους απλώνω τις φέτες παντζαριού, την πιπεριά και τα ντοματίνια. Ψήνω την πίτσα για 15 λεπτά.

  6. Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, σκορπίζω την μοτσαρέλα και τον βασιλικό και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί. Τις σερβίρω αμέσως, ζεστές.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία ιδανική πρόταση για όλες τις ώρες τις ημέρας, με υπέροχη γεύση και υψηλή διατροφική αξία Τα κόκκινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά: ανθοκυανίνες, κερκετίνη και λυκοπένιο, τα οποία μπορούν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνη Κ, β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) , βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη B6, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάζονται και με τις πρωτεΐνες του γάλακτος, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση και της ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Στη διατροφικό αποτέλεσμα περιλαμβάνονται και οι βιταμίνες Α και D που σχετίζονται με την αποτροπή του κινδύνου της οστεοπόρωσης, εξαιτίας της παρουσίας βουτύρου. Στη διατροφική μας εξίσωση, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη φανταστική γεύση που προκύπτει από τα υπέροχα υλικά που περιέχει η συνταγή, τα οποία διακρίνονται και για την σπουδαία διατροφική τους αξία!

Keywords: πίτσα κόκκινα λαχανικά παντζάρια

Σας ευχαριστώ!