Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτσα με κιμά και γιαούρτι

Πίτσα με κιμά και γιαούρτι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 55 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
    Για τη βάση
  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • 20 γρ. ξηρή μαγιά
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml ζεστό νερό
  • Για την επιφάνεια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ½ ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 250 μοσχαρίσιος κιμάς, από κιλότο ή ελιά
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο και στυμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο, κοπανισμένο
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 100 ml σπιτική σάλτσα ντομάτας*
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
  • ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ για λίγα λεπτά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Ζύμη
  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζω το αλεύρι και ελάχιστο  αλάτι. Προσθέτω τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό και ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Ζυμώνω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμάρι ελαστικό που να τυλιχθεί όλο γύρω από τον γάντζο.

  2. Σκεπάζω τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 1 - 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει. Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου (ή πάλι το μίξερ) για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα.

  3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε κομμάτι σε δίσκο με διάμετρο 25 εκ και πάχος 1 εκ. Στρώνω τις ζύμες σε δύο ρηχά ταψάκια, στρωμένα με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνω τις δύο βάσεις ζύμης τη μία δίπλα στην άλλη.

  4. Επιφάνεια
  5. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω ελαφρώς το κρεμμύδι, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ανεβάζω τη φωτιά, προσθέτω τον κιμά και το καρότο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, το κόλιανδρο και λίγη πάπρικα και ανακατεύω καλά.

  6. Ρίχνω 50 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 - 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και να πιει όλα τα υγρά του. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύω μια-δυο φορές και αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω το μαϊντανό και τα κουκουνάρια και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και προθερμαίνω το φούρνο στουε 200ºC.

  7. Πίτσα
  8. Απλώνω το μείγμα του κιμά στις δύο ζύμες και τις ψήνω σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να ροδίσει όμορφα και η ζύμη να δείχνει ροδοψημένη.

Note

*Σπιτική σάλτσα ντομάτας: Σοτάρω 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτω 1 κονσέρβα λιωμένα ντοματάκια κονσέρβας και 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να δέσει για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος προσθέτω 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μυρωδικό (μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό ή άλλο).

Keywords: πίτσα με κιμά,γιαούρτι

Σας ευχαριστώ!