Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτα με τη γέμιση της γαλοπούλας, μήλο και γραβιέρα

Πίτα με τη γέμιση της γαλοπούλας, μήλο και γραβιέρα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για την πίτα
  • 8 φύλλα κρούστας Ζύμη Ψαχνών
  • 150 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • Για την γέμιση
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
  • 400 γρ. συκωτάκια πουλιών, καθαρισμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 50 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μήλο, χωρίς τα κουκούτσια και τη φλούδα του, τριμμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση
  • 50 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 30 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο, για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει καλά χρώμα ο κιμάς. Προσθέτω το ρύζι, το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Ρίχνω και 2 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύω μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το μπαχάρι και μαγειρεύω για 10-12 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτω τη γραβιέρα και ανακατεύω καλά.

  2. Για την πίτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με ελαιόλαδο ένα ταψάκι τετράγωνο ή στρογγυλό και στρώνω 4 φύλλα κρούστας αλειμμένα μεταξύ τους με ελαιόλαδο.

  4. Αδειάζω τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με άλλα 4 φύλλα κρούστας αλειμμένα με ελαιόλαδο. Γυρίζω τις άκρες τους σε κόθρο γύρω από την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
    Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Keywords: πίτα με τη γέμιση της γαλοπούλας

Σας ευχαριστώ!