Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτα με ριγκατόνι και κολοκύθα

Πίτα με ριγκατόνι και κολοκύθα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 350 γρ. ριγκατόνι
  • Για την κρέμα κολοκύθας
  • 300 γρ. κολοκύθα, βρασμένη ή ψημένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για το μίγμα με φρέσκο τυρί κρέμα:
  • 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Για την επιφάνεια
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 36%
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα ριγατόνι και τα βράζω al dente. Τα σουρώνω και τα κρατάω στην άκρη.

  2. Για την κρέμα κολοκύθας
  3. Κόβω την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και ρίχνω στο μούλτι. Προσθέτω το κρεμμύδι, το θυμάρι και το αλεύρι. Πολτοποιώ μέχρι να λιώσει η κολοκύθα. Ανοίγω το μούλτι, προσθέτω 3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και πολτοποιώ για ακόμη 1 λεπτό. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνω στην άκρη.

  4. Για την κρέμα τυριού
  5. Βάζω στο μούλτι το τυρί κρέμα, το αυγό, το θυμάρι και 1 κουταλιά από το λιωμένο βούτυρο. Πολτοποιώ μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το αλεύρι και χτυπάω για 1 λεπτό ακόμη. Αδειάζω το μείγμα σε σακούλας ζαχαροπλαστικής και το αφήνω στην άκρη.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα 24 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα. Απλώνω το πρώτο φύλλο κρούστας και το βουτυρώνω. Σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και το βουτυρώνω. Στρώνω ακόμη 2 φύλλα βουτυρωμένα αλλάζοντας λίγο τη φορά τους έτσι ώστε να δημιουργούνται διαφορετικές γωνίες. Συνεχίζω έτσι μέχρι να στρώσω όλα τα φύλλα. Πιάνω όλα τα φύλλα μαζί και τα μεταφέρω στη βουτυρωμένη φόρμα, καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις ακρούλες τους να εξέχουν.

  7. Τοποθετώ τα ριγατόνι όρθια σε κυκλική σειρά (στριμωγμένα μεταξύ τους) γεμίζοντας όλη τη φόρμα. Γεμίζω τα ριγατόνι με τις δύο κρέμες (εναλλάξ).

  8. Σε ένα μπολ χτυπάω την κρέμα γάλακτος και τα αυγά. Πασπαλίζω τα ριγατόνι με τη μοτσαρέλα και ραντίζω με το μείγμα. Ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά.

Keywords: πίτα ριγκατόνι κολοκύθα

Σας ευχαριστώ!