Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πεϊνιρλί με 3 τυριά

Πεϊνιρλί με 3 τυριά
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 35 λεπ Rest Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζάνι (200 ml) φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 20 γρ. νωπή μαγιά (θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς σας ή συσκευασμένη σε πακετάκια των 25 - 27 γρ., στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • Για τη γέμιση με τυριά
  • 300 γρ. κατίκι Δομοκού (ή άλλο αλειφώδες τυρί, όπως τσαλαφούτι, ελαφρύ κρητικό ξύγαλο κ.ά., που θα βρείτε στα ψυγεία των καλών σούπερ μάρκετ, χύμα ή συσκευασμένα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία)
  • 200 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας σας (Νάξου, Κρήτης κ.ά.), όσο πικάντικη θέλετε, τριμμένη
  • 200 γρ. κασέρι, όσο πικάντικο θέλετε, τριμμένο
  • Άλλα υλικά, ανάλογα με τα γούστα σας
  • λίγη ξερή ρίγανη
  • λίγος ξερός βασιλικός, τριμμένος
  • πολύ ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, συσκευασμένες στεγνές και όχι από βαζάκι σε λάδι
  • ψιλοκομμένες ελιές της αρεσκείας σας, χωρίς τα κουκούτσια
  • λίγη κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα των πεϊνιρλί
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Βάζω σε ένα μπολάκι το χλιαρό γάλα. Θρυμματίζω τη νωπή μαγιά με τα δάχτυλά μου και τη ρίχνω στο γάλα. Ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει . Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι και το μαλακό βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με τα χέρια μου καλά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τα αυγά και τα ρίχνω στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνω καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος, σε χλιαρό μέρος  μέχρι το μείγμα να φουσκώσει, για περίπου 40 λεπτά.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα 3 είδη τυριών και συμπληρώνω με όποιο άλλο από τα επιπλέον υλικά θέλω. Για παράδειγμα, ωραίοι συνδυασμοί είναι οι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες με το βασιλικό, η κέτσαπ με τη ρίγανη, οι ελιές με τη ρίγανη, αλλά και άλλοι συνδυασμοί που εσείς θέλετε. Υπολογίστε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το κάθε υλικό, για κάθε πεϊνιρλί.

  4. Για τα πεϊνιρλί
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βγάζω τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, τη βάζω πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 8 ίσα κομμάτια. Ανοίγω το ένα κομμάτι με τον πλάστη, σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 1/2 εκ. και διαστάσεις 12Χ15 εκ. Με το δεξί χέρι φέρνω κοντά και σφίγγω τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου και με το αριστερό χέρι κάνω το ίδιο στις αριστερές άκρες. Ετσι, φτιάχνω μια «βάρκα», δηλαδή το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και φτιάχνω συνολικά 8 πεϊνιρλί.

  6. Μοιράζω στα πεϊνιρλί το μείγμα τυριών που έχω νοστιμίσει με τους συνδυασμούς που έχω επιλέξει. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζω προσεκτικά εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφω τα χείλη των πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Keywords: πεϊνιρλι με 3 τυρια

Σας ευχαριστώ!