Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πατατοτυροκεφτέδες με ντομάτα

Πατατοτυροκεφτέδες με ντομάτα

<!-- [lt_recipe name=|ΠΑΤΑΤΟΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ| servings=|4-6| prep_time=|1H| cook_time=|30M| summary=|Αφράτες εσωτερικά και τραγανές εξωτερικά οι κροκέτες αυτές αρωματίζονται με βασιλικό, τον οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με άλλο μυρωδικό που μας αρέσει, όπως μάραθο ή δυόσμο. Αντί μυρωδικού άλλωστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ταιριαστό μπαχαρικό, όπως κόλιανδρο ή μαραθόσπορο ή καπνιστή πάπρικα.| print=|yes| ingredients=|1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και χονδροκομμένες;100 γρ. κασέρι, τριμμένο;100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι;50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη;1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και πολύ ψιλοκομμένη;2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή καλαμποκάλευρο);2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη (ή ψιλό σιμιγδάλι);1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο και ελαφρώς σοταρισμένο για 2 – 3 λεπτά σε 40 ml ελαιόλαδο;2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά;τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα;Για το τηγάνισμα;άφθονο ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο), για το τηγάνισμα;2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα;3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις;1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη| ]Βράζω τις πατάτες για 30 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω και, όσο είναι ακόμα καυτές, τις λιώνω με το πιρούνι ή με το πρες πουρέ ή με το μύλο λαχανικών (όχι όμως με το μούλτι ή το μπλέντερ) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω αμέσως τα τυριά και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν.;Στη συνέχεια προσθέτω την ντομάτα, το αλεύρι (ή το καλαμποκάλευρο), την τριμμένη φρυγανιά (ή το σιμιγδάλι), το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του, τα αυγά, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο 2 ώρες, μέχρι το μείγμα να σφίξει.;Το βγάζω από το ψυγείο και ελέγχω την πυκνότητά του: αν είναι ακόμα κάπως υδαρό προσθέτω λίγη ακόμα φρυγανιά ή αλεύρι.;Τηγάνισμα: Ρίχνω το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, φροντίζοντας η στάθμη να φτάνει πάνω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.;Πλάθω με το μείγμα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πανάρω ως εξής: Βάζω σε ένα μπολ τα χτυπημένα αυγά, σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και σε ένα τρίτο μπολ βάζω την τριμμένη φρυγανιά, το αλατοπίπερο και λίγη πάπρικα. Περνάω τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από τα αυγά και τέλος από την αρωματισμένη φρυγανιά.;Τα τηγανίζω στο καυτό λάδι σε δόσεις των 4 – 5 κομματιών, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και χονδροκομμένες
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και πολύ ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή καλαμποκάλευρο)
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (ή ψιλό σιμιγδάλι)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο και ελαφρώς σοταρισμένο για 2 - 3 λεπτά σε 40 ml ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • Για το τηγάνισμα
  • άφθονο ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο), για το τηγάνισμα
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Εκτέλεση
  1. Βράζω τις πατάτες για 30 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω και, όσο είναι ακόμα καυτές, τις λιώνω με το πιρούνι ή με το πρες πουρέ ή με το μύλο λαχανικών (όχι όμως με το μούλτι ή το μπλέντερ) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω αμέσως τα τυριά και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν.

  2. Στη συνέχεια προσθέτω την ντομάτα, το αλεύρι (ή το καλαμποκάλευρο), την τριμμένη φρυγανιά (ή το σιμιγδάλι), το σοταρισμένο κρεμμύδι με το λάδι του, τα αυγά, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο 2 ώρες, μέχρι το μείγμα να σφίξει.

  3. Το βγάζω από το ψυγείο και ελέγχω την πυκνότητά του: αν είναι ακόμα κάπως υδαρό προσθέτω λίγη ακόμα φρυγανιά ή αλεύρι.

  4. Τηγάνισμα
  5. Ρίχνω το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, φροντίζοντας η στάθμη να φτάνει πάνω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  6. Πλάθω με το μείγμα κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα πανάρω ως εξής: Βάζω σε ένα μπολ τα χτυπημένα αυγά, σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι και σε ένα τρίτο μπολ βάζω την τριμμένη φρυγανιά, το αλατοπίπερο και λίγη πάπρικα. Περνάω τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από τα αυγά και τέλος από την αρωματισμένη φρυγανιά.

  7. Τα τηγανίζω στο καυτό λάδι σε δόσεις των 4 - 5 κομματιών, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σερβίρω ζεστά.

Keywords: πατατοτυροκεφτεδες ντοματα

Σας ευχαριστώ!