Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Όσο μπούκο στη γάστρα με χυλοπίτες

Όσο μπούκο στη γάστρα με χυλοπίτες
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 90 λεπ Total Time: 2 ώρες
Servings 4
Υλικά
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 4 - 5 εκ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας κότσια για οσομπούκο, ώστε να σας τα κόψει στο κατάλληλο πάχος. Θα βρείτε και έτοιμα κότσια, σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • 1 κύβο βοδινού
  • 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 400 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνω 50 ml από το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλευρώνω τα κότσια, τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα σε μονής τρώση και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να επιχειρήσω να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα σοτάρω για άλλα 2 - 3 λεπτά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο. Μεταφέρω τα κότσια σε μια ευρύχωρη γάστρα και την αφήνω κατά μέρος.

  2. Ρίχνω στην κατσαρόλα άλλα 50 ml ελαιόλαδο, μετριάζω τη φωτιά και σοτάρω μαζί τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω την σπιτική ντομάτα και το μπουκέτο μυρωδικών της Knorr. Ανακατεύω και προσθέτω 200 ml ζεστό νερό. Το αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις, ανακατεύω και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Ρίχνω στη γάστρα τον κύβο βοδινού και το μπαχάρι, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της. Αν εσείς δεν έχετε γάστρα μην ανησυχείτε! Αρκεί ένα μεγάλο αλλά βαθύ ταψί που θα το καλύψετε σφικτά πρώτα με δύο φύλλα λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο.

  4. Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας στα κότσια να μαλακώσει, να μελώσει. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει μαλακώσει το ψήνω για λίγο ακόμα.

  5. Ξεσκεπάζω τη γάστρα, προσθέτω τις χυλοπίτες και τις σπρώχνω με μια κουτάλα ανάμεσα στα κότσια. Αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο ακόμα ζεστό νερό. Προσθέτω και τον μαϊντανό και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι οι χυλοπίτες να γίνουν, να πιουν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με μια μελωμένη σαλτσούλα.
    Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζω με το τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρω.

Keywords: όσο μπούκο στη γάστρα με χυλοπίτες

Σας ευχαριστώ!