Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Όσο μπούκο κρασάτο με πουρέ πατάτας

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 90 λεπ Total Time: 2 ώρες
Servings 4
Υλικά
  • 3 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 3-4 εκ.
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα (κονσέρβα)
  • 80 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 500 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1.000 ml ζωμό κρέατος, καυτό
  • 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες
  • 250 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 250 ml γάλα
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
    Για το όσο μπούκο
  1. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω τα κότσια, τα αλευρώνω καλά και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα σε μονή στρώση και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να επιχειρήσω να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα σοτάρω για άλλα 2 - 3 λεπτά. Μεταφέρω τα κότσια σε ένα πιάτο.

  2. Ρίχνω στην κατσαρόλα τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό. Προσθέτω το κρασί, το ζωμό κρέατος, τα ντοματάκια, τις λιαστές ντομάτες και μόλις πάρει βράση επαναφέρω το κρέας. Σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 1-1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

  3. Για τον πουρέ
  4. Ξεπλένω καλά 1 κιλό πατάτες και τις βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Τις βράζω για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις σουρώνω σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνω να κρυώσουν μέχρι να μπορώ να τις πιάσω. Αφαιρώ τη φλούδα τους και τις πολτοποιώ με τον μύλο των λαχανικών.

  5. Ζεσταίνω το γάλα σε μια κατσαρόλα και το διατηρώ ζεστό (όχι καυτό). Βάζω τις πολτοποιημένες πατάτες σε μια καθαρή κατσαρόλα και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χάσουν την υγρασία τους. Προσθέτω σε δόσεις το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί και να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Τέλος, προσθέτω το ζεστό γάλα και ανακατεύω γρήγορα για να δημιουργηθεί ένας απαλός πουρές. Αλατοπιπερώνω, σερβίρω με το όσο μπούκο και ραντίζω με λίγο πετιμέζι.

Keywords: όσο μπούκο κρασάτο με πουρέ πατάτας

Σας ευχαριστώ!