Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ντοματόπιτα ανοιχτή με ελιές

Ντοματόπιτα ανοιχτή με ελιές
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας (ή κουρού) –οι συσκευασίες και των δύο περιέχουν από δύο φύλλα. Φυλάμε το δεύτερο στην κατάψυξη για άλλη συνταγή
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το ταψί
  • Για τη γέμιση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς, μαύρη
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο (ή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 - 28 εκ. ή ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. Απλώνω εκεί το φύλλο σφολιάτας (η κουρού), φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Τρυπάω το φύλλο με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.

  2. Γέμιση
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνω τις φέτες ντομάτας και το σκόρδο, μαγειρεύω για 2 λεπτά ακόμα και ρίχνω τις ελιές, την πάστα ελιάς και την κάπαρη και ανακατεύω.

  4. Μαγειρεύω το μείγμα για 2 - 3 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα δύο τυριά, το μπούκοβο (ή την πάπρικα) τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.

  5. Πίτα
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βγάζω τη βάση από το ψυγείο και αφαιρώ τη διάφανη μεμβράνη. Τη γεμίζω με το μείγμα του τηγανιού, ισιώνω την επιφάνεια και φέρνω τις άκρες του φύλλου που τυχόν εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα, καλύπτοντας τη γέμιση περιφερικά, αλλιώς τις κόβω με ένα μαχαίρι. Ψήνω την ντοματόπιτα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα τυριά να λιώσουν και να χρυσίσουν. Σερβίρω την πίτα χλιαρή.

Keywords: ντοματοπιτα ανοιχτη με ελιεσ

Σας ευχαριστώ!