Print Options:

Ντολμάδες με μπακαλιάρο αυγολέμονο

Ντολμάδες με μπακαλιάρο αυγολέμονο
Cooking Method
Time
Prep Time: 20 20 mins Cook Time: 45 45 mins Total Time: 1 hr 5 mins
Servings 4
Υλικά
    Για τα ντολμαδάκια
  • 40-50 αμπελόφυλλα
  • 1 πατάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 αυγά
  • Για τη γέμιση
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένο για 8-10 ώρες
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 120 ml νερό
  • ¼ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό (φύλλα), ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια, αλατίζω ελαφρά και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τον μπακαλιάρο ψιλοκομμένο και το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Ρίχνω την ντομάτα και το νερό. Προσθέτω πιπέρι και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά.

  2. Για τα ντολμαδάκια
  3. Στρώνω στην βάση μιας κατσαρόλας τις πατάτες. Βάζω σε κάθε αμπελόφυλλο από 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνω το φύλλο, πρώτα δεξιά κι αριστερά και κατόπιν ρολάρω, ώστε να εγκλωβίσω τη γέμιση. Βάζω τα ντολμαδάκια σε σειρές στην κατσαρόλα και προσθέτω το ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται για να τα σκεπάσει. Καλύπτω τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο (για να μην μετακινούνται κατά τη διάρκεια του βρασμού) και μαγειρεύω για 45 λεπτά.

  4. Ντολμάδες με μπακαλιάρο αυγολέμονο

    Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, τον πελτέ και τον χυμό λεμονιού. Αφαιρώ το πιάτο από την κατσαρόλα, με μια κουτάλα παίρνω από το καυτό ζουμί και το προσθέτω με αργή ροή στο μπολ με τα αυγά ενώ συνεχίζω το χτύπημα. Αφού προσθέσω αρκετό ζουμί, αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακινώ καλά και αποσύρω από τη φωτιά.
    Σερβίρω με φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μάραθο.

Note

Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ

Keywords: ντολμάδες, ντολμαδάκια, μπακαλιάρος, αυγολέμονο, κόκκινο αυγολέμονο, ρύζι, μάραθο,

Σας ευχαριστώ!