Από τα αγαπημένα μου αλμυρά κέικ αφού το καλαμποκάλευρο είναι πεντανόστιμο. Μπορείτε να κρατήσετε τη βάση και να «παίξετε» με διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με τα λαχανικά και τα αλλαντικά που αγαπάτε.
Από τα αγαπημένα μου αλμυρά κέικ αφού το καλαμποκάλευρο είναι πεντανόστιμο. Μπορείτε να κρατήσετε τη βάση και να «παίξετε» με διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με τα λαχανικά και τα αλλαντικά που αγαπάτε.
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
270 γρ. αλεύρι καλαμποκιού Μύλοι Δάκου
30 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού baking powder
½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1 αυγό
150 ml γάλα
180 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά Arla
230 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
30 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
200 γρ. Κοζάκικα καπνιστά λουκάνικα με πάπρικα Μουταβελής, κομμένο σε λεπτές φέτες
200 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
100 γρ. αρακά Bonduelle
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια καρέ
80 γρ. σκληρό τυρί Δανίας τριμμένο Arla
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σκόνη
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό και την βάζω στη φωτιά. Βάζω την κολοκύθα και το κρεμμύδι σε ένα τρυπητό και τοποθετώ το τρυπητό στην κατσαρόλα χωρίς να το βυθίσω. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύω για 20 λεπτά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και την αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύω το αυγό, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το λιωμένο βούτυρο και τον βασιλικό.
Ενώνω τα υγρά με τα στερεά υλικά και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύς χυλός. Ρίχνω τα ατμισμένα λαχανικά και τον αρακά και ανακατεύω απαλά.
Αδειάζω το μισό μείγμα στο ταψάκι και ισιώνω. Στρώνω τις φέτες λουκάνικου και πασπαλίζω με το μισό τυρί. Προσθέτω το υπόλοιπο μείγμα και σκορπίζω το υπόλοιπο λουκάνικο το οποίο πιέζω για να μισοβυθιστεί. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνω την μπομπότα για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, το αφήνω για 15 λεπτά να σταθεί και κόβω σε τετράγωνα κομμάτια.