Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μουσακάς… ο κλασσικός

Μουσακάς... ο κλασσικός
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 50 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 30 λεπ Total Time: 2 ώρες 20 λεπτά.
Servings 8
Best Season Καλοκαίρι
Υλικά
    Για τις μελιτζάνες
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 ml κρασί λευκό
  • 600 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ξύλο κανέλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το τελείωμα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη
  • ½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Εκτέλεση
    Για τις μελιτζάνες:
  1. blank Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την πικρίλα τους. Τις ξεπλένω και τις σκουπίζω πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνω να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζω πρώτα τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνω σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζω, και τηγανίζω τις μελιτζάνες λίγες λίγες μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις αφήνω σε ένα φαρδύ μπολ, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.
  2. Για τον κιμά:
  3. blank Βάζω το ελαιόλαδο σε μια σοτέζα να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τον κιμά. «Σπάω» τον κιμά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σπυρωτός και σοτάρω μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνω με το κρασί και βράζω για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. blankΠροσθέτω τα ντοματάκια, τον πελτέ, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
  5. Για την κρέμα:
  6. blank Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει. Ρίχνω το αλεύρι και καβουρδίζω για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και συνεχίζω το ανακάτευμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να ενωθούν στην κρέμα. Αλατοπιπερώνω προσθέτω το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
  7. Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
  8. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  9. blankΣτρώνω τις πατάτες σε ένα βαθύ ταψί και στη συνέχεια στρώνω τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζω τη σάλτσα του κιμά και την σκορπίζω σε όλο το ταψί μέχρι ισιώνοντας με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτω με την κρέμα.
  10. blankΑν θέλω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
  11. blankΑφήνω να σταθεί για 15-20 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
Keywords: μουσακας... ο κλασσικος

Σας ευχαριστώ!