Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μουσακάς Evi Evane

Μουσακάς Evi Evane
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση άπαχος (π.χ. από τρανς)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού (περίπου 75 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ, από κονσέρβα, μαζί με τους χυμούς τους
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρέμα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 ml) γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Αλατίζω τις φέτες της μελιτζάνας και τις αφήνω για 30 λεπτά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, για να αποβάλλουν τα υγρά τους. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Λαδώνω καλά ένα μεγάλο ταψί.

  2. Ξεπλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω καλά και τις λαδώνω ελαφρώς και από τις δύο πλευρές. Τις απλώνω στο ταψί, όσο γίνεται σε μονή στρώση και τις ψήνω στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν πολύ απαλά. Τις βγάζω από το φούρνο και τις αφήνω να κρυώσουν.

  3. Για τον κιμά
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια ρίχνω τον κιμά και την πιπεριά Φλωρίνης και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5 – 7 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σκουρόχρωμος, σπυρωτός και σχετικά στεγνός.

  5. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα ντοματάκια και το χυμό τους. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ρίχνω και το κύμινο (αν το χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω τον κιμά για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το μαϊντανό και ανακατεύω.

  6. Για την κρέμα
  7. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.

  8. Μόλις το αλεύρι αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα ρίχνω το γάλα και μαγειρεύω με ασταμάτητο ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.

  9. Μαγειρεύω για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς και τότε προσθέτω το γιαούρτι και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύω καλά μέχρι το τυρί να λιώσει, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και αποσύρω από τη φωτιά.

  10. Για το μουσακά
  11. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Παίρνω 6 – 8 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια (ή γιουβετσάκια) και στο καθένα στρώνω, όρθιες, φέτες μελιτζάνας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, με τρόπο που η μια άκρη κάθε φέτας να εξέχει αρκετά από το μπολ. Μοιράζω σε κάθε μπολ τον κιμά, φτάνοντας ως τη μέση και στη συνέχεια σκεπάζω με την κρέμα. Γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες της μελιτζάνας που εξέχουν και σκεπάζω την κρέμα, αφήνοντας ακάλυπτο το κέντρο.

  12. Ψήνω τους ατομικούς μουσακάδες για 45 λεπτά. Τους αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς, τους αναποδογυρίζω σε πιάτα για να τους ξεφορμάρω και τους σερβίρω αμέσως, συνοδεύοντας με μια απλή, σπιτική (ή καλής ποιότητας έτοιμη) σάλτσα ντομάτας.

Keywords: μουσακάς evi evane

Σας ευχαριστώ!